:
Breaking News

Ennyibe kerülnek augusztustól a most még árstopos élelmiszerek

Augusztus elsejétől kivezetik az élelmiszerárstopot, de az ársapkát nem engedi el teljesen a kormány. A kereskedőknek beszerzési ár alatt kell árulniuk a most még árstopos termékeket. Mutatjuk, mire lehet számítani.

Megszűnik a az élelmiszertermékekre kivetett hatósági árak rendszere augusztus elsejétől, de ársapka nem tűnik el csak úgy. A most árstopos termékkategóriák bekerülnek a júniusban bevezetett kötelező akciózás körébe.

A hvg.hu az Agrárközgazdasi Kutatóintézet adatai alapján számolta végig, mekkora drágulással kellene számolniuk a vásárlóknak, ha most vezetnék be ezt a rendszert és azt is megnézték, a beszerzési árak alakulását alapul véve mi várható augusztusban.

Több ebből Infláció ide vagy oda, van ami nálunk a legolcsóbb Egyszerűsödhet: hamarosan mobilon is foglalhatunk orvosi időpontot

Mivel a jelenleg árstop alá tartozó termékeket egyelőre a legfeljebb a 2021. október 15-i (a burgonya és a tojás esetében 2022. szeptember 30-i) áron lehet forgalmazni, az alap így a bruttó beszerzési ár lesz, ebből kell 15 százalékot levenniük a boltoknak a kötelező akciózás keretében.

Vagyis a kiskereskedők mindenképpen veszítenek továbbra is, a jelek szerint 15 százalékot. Ez azonban több esetben még így sem garancia arra, hogy az árak nem fognak növekedni, hiszen a beszerzési árak jelentősen megugrottak azóta, hogy az árstop rendszere él.

Egyes árak nőnek, mások csökkennek

Nem minden jelenleg árstopos termék ára megy fel a kivezetés után a kötelező akciózás miatt.

A csirkemellnél például jelenleg 1647 forintos akciós árral kellene számolni, vagyis egyik pillanatról a másikra 10 százalékra megdobná az árakat. Jó hír, hogy a beszerzési ár enyhe csökkenő pályán van, vagyis augusztusra a drágulás vélhetően ennél valamivel alacsonyabb lesz a terméknél.Finomliszt esetében, ha most vezetnék ki az árstopot, a fogyasztói ár 168, illetve 155 forint lenne, vagyis csökkenne. Szintén árcsökkenésre lehet számítani a 2,8 százalékos UHT-tej esetében.

További részletek a hvg.hu-n.

The post Ennyibe kerülnek augusztustól a most még árstopos élelmiszerek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés