:

Megkapták: nincs több potyautas az önkéntes nyugdíjpénztárakban

Megkapták az önkéntes nyugdíjpénztárak, amit régóta kértek: a rossz hozamú évek után is levonhatnak utólag működési díjat a nem fizető tagságtól.

Régóta vártak erre a mentőövre az önkéntes nyugdíjpénztárak. A jövőben a nem fizető tagok számláiról akkor is levonhatják majd utólag a minimális tagdíjból elvonható összeget, ha nincs pozitív hozam. Az erről szóló jogszabály már megjelent a Magyar Közlönyben.

A Bank360.hu elemzése szerint az idei év eddig kiválóan alakul, sok portfólió már most két számjegyű pluszban áll.

Több ebből Infláció ide vagy oda, van ami nálunk a legolcsóbb Egyszerűsödhet: hamarosan mobilon is foglalhatunk orvosi időpontot

Mi volt eddig?

A 2022-es fekete évben a portfóliók többségénél nem volt hozam, miközben a tagok 52,4 százaléka nem fizet tagdíjat,

így a rájuk eső költségeket a fizető tagok viselték.

Ez az arány az elmúlt két válságos évben nőtt, 2019-ben, és 2020-ban még 50 százalék alatt volt. Az idén eddig úgy tűnik, minden esélyük megvan a pénztáraknak a szép hozamokra, a tavalyi év után viszont nem érvényesíthetik ezekből a levonást.

Tavaly a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint mindössze 149 millió forintot vont le az önkéntes nyugdíjpénztári szektor a nem fizető tagoktól, holott ez az összeg jellemzően milliárdos nagyságrendű egy átlagos esztendőben.

Az idei első negyedévben viszont már jól alakultak a hozamok, így a kasszák 392 millió forintot szedtek be ezen a címe.

Eddig erős pluszok

A második negyedév pedig az eddigi eredmények alapján szintén biztatóan fest.

Már az első negyedévben is majdnem 37 milliárd forint volt a portfóliók eredménye, a második negyedév eddigi részében pedig hasítanak az alapok, nem ritka az év elejétől számított két számjegyű hozam sem.

A klasszikus portfóliók árfolyamát az állampapírok piacán bekövetkezett hozamcsökkenés jellemzően 8-10 százalékos pluszba repítette. A kiegyensúlyozott alapok – ezekben van a legtöbb megtakarítás – szintén hasonló mértékben emelkedtek.

The post Megkapták: nincs több potyautas az önkéntes nyugdíjpénztárakban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés