:
Breaking News

Korhatárok, összegek, vesztesek: minden az újraszabott lakástámogatásról

Korhatárok, összegek, vesztesek: minden az újraszabott lakástámogatásról

Örülhetnek, akik éppen elhatározták, hogy egy vidéki kistelepülésen folytatják az életüket a családdal, de mindenki másnak lesújtó a családtámogatási rendszer átalakítása. A Forbes.hu összeszedett minden fontos tudnivalót a családtámogatás változásairól.

A városokban már csak január 1-ig lehet CSOK-ot felvenni, a babaváró hitelt pedig onnantól már csak 30 év alatti nők igényelhetik – derült ki a csütörtöki Kormányinfón. Ez mind a fiatal párok terveiben, mind az ingatlanpiacon drasztikus változásokat hozhat.

Fönntartani, amíg bírjuk

A magyar nők átlagéletkora az első szülés időpontjában 29 év. Ez hasonlóan megtévesztő lehet, mint az átlagfizetés, hiszen azt sugallja, hogy a gyereket tervezők többsége számára nem változott semmi azzal, hogy a kormány 30 évben állapította meg a babaváró hitel felső korhatárát. A Bankmonitor viszont megvizsgálta a legfrissebb elérhető (2021-es) adatokat, és kiderült:

az igénylők több mint kétharmada, 67 százaléka eleshet a támogatástól.

Pénz Zsiborás Gergő 6 perc olvasás
Mekkora lehet a baj, ha a kormány beáldozta a CSOK-ot is?
Pénz Forbes 3 perc olvasás
Kormányinfó: gyakorlatilag kivezetik a CSOK-ot

Várandósság esetén a legfeljebb 40 éves nők 2025. január 1-ig tartó átmeneti időszakban még igényelhetik a babaváró hitelt. (41. életévüket betöltött nők eddig sem igényelhették a támogatást.)

A babaváró hitel támogatott, szabad felhasználású kölcsön, amihez kamatmentesség kapcsolódhat, ha a párnak öt éven belül gyereke születik. A második gyerek születésekor a kormány elengedi a tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek születésekor pedig a teljes tartozást. Egy gyerek után ugyan nincs ilyen kedvezmény, de a törlesztést három évre akkor is felfüggesztik.

A legtöbb babaváró hitelt a bevezetése után, 2019. augusztusa és októbere között vették fel. Ez volt az a három hónap, amikor egyenként meghaladta az 500 milliárd forintot az új havi szerződéses összeg, illetve 2022. decembere, amikor sokan attól tartottak, megszűnhet a kedvezmény. Ekkor Orbán Viktor még a magyar családtámogatási rendszer szíve közepének nevezte a babavárót, és azt mondta: „fönn kell tartani, amíg bírjuk”. Úgy tűnik, fél év alatt annyira elfajult a költségvetés helyzete, hogy már nem bírják. A kormány válasza erre az, hogy oda irányítják a támogatást, ahol jobban hasznosul, csakhogy ezzel rengeteg családot kizárnak a kedvezményes hitel lehetőségéből, ahogy az a fenti adatok is alátámasztják.

A hitel összegét ugyan egymillió forinttal növelte a kormány, ez azonban csak nominálisan tűnik kedves gesztusnak.

A négy évvel ezelőtt indult babaváró hitel kezdeti reálértékének eléréséhez inkább ötmillió forinttal kellett volna emelni a keretösszeget, a közel 50 százalékos teljes inflációt ellensúlyozva.

A magasabb kölcsönösszeg a törlesztési feltételeket is befolyásolhatja majd. 11 millió forintos kamatmentes hitellel és 20 éves futamidővel számolva valamivel 50 ezer forint felett alakulna az induló havi törlesztőrészlet a Bank360 számításai szerint. Ez az összeg most 45 ezer.

Az ingatlanos szakma ugyanakkor év végéig arra számít, a kedvezmények miatt felpörög a piac megint, ami tovább fűti az árakat, vagyis a plusz egy milliót akár meg is eheti a piac reakciója.

Az elit játszótere

A nagyobb városokban jóval meghaladta az ingatlanár-emelkedés az infláció mértékét az elmúlt tíz évben. Egy budapesti ingatlan esetén a hatszoros értéknövekedés sem számít kiemelkedőnek. Ezáltal vált értelmetlenné a kormány másik családtámogatási kedvezménye, a CSOK. Ha a 2016. januári, kezdeti reálértéket tekintjük kiindulópontnak, akkor azt láthatjuk, hogy 2022. harmadik negyedévére ez 40 százalék alá esett vissza. Ennyit ér ma a CSOK az országos és a budapesti lakásár-emelkedéshez viszonyítva is, és a budapesti új lakásokat tekintve is.

A budapesti ingatlanpiacon eddig is csak a felső néhány decilisbe tartozók rúghattak labdába, a CSOK megszüntetésével azonban egészen beszűkül a mozgástér. A főváros ingatlanpiaca azoknak a szupergazdagoknak a játszóterévé válhat, akik bármikor elő tudnak szedni tízmillió forint önerőt, és akiknek a havi több százezer forintos törlesztőrészlet nem okoz gondot a megélhetés mellett. A CSOK-ért tehát roham indulhat a maradék fél évben, utána viszont a fiatal pároknak már csak egy nagyon szűk köre fog tudni a fővárosban lakást venni, hiszen a piaci hitelek kamatai is elszálltak. Hacsak Csák János Kulturális és Innovációs Minisztériuma be nem vezet egy újabb lakástámogatási típust év végéig.

Vidéken újrakezdők

A NER története során talán még sosem fordult elő, hogy a kormány egy főleg magasabb jövedelműekre szabott kedvezményt elvág, az alacsonyabb jövedelműeknek kedvezőbbet pedig kibővíti. A falusi CSOK esetén viszont a keretösszegeket legalább 50 százalékkal megemelik január 1-től. Ez azt jelenti, hogy új családi ház vásárlása, építése esetén

egy gyerek után egymillió forintot,két gyerek után négymillió forintot,három gyerek után 15 millió forintot lehet igényelni.

Ha felújításról van szó, akkor

egy gyerek után 500 ezer forint,két gyerek után kétmillió forint,három gyerek után 7,5 millió forint jár.

A következő fél évben a 30 év alattiak minden bizonnyal elengedik a falusi CSOK-ot: ki igényelne 10 millió forintot, amikor januártól 15-öt is kaphat?

A falusi CSOK esetében is van korhatár: ha még nem született gyerek, akkor legalább a pár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie. Bár Gulyás Gergely a Kormányinfón úgy hivatkozott a támogatásra, hogy az ötezer fő alatti településeken vehető igénybe, ez csak részben igaz. Összesen 2631, a kormány által kiválogatott kistelepülésen igényelhető, amelyben Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya és Zala vármegye erősen felülreprezentáltak. (A települések harmada ebből a három vármegyen található.) Az ötezer fő alatti, de gazdagabb települések tehát kiesnek a rostán.

Gulyás Gergely a Kormányinfón nem merte megjósolni, hogy a kedvezmények átalakítása mennyi pluszbevételt jelent a költségvetésnek. Demográfiai csodát viszont semmiképpen nem várhatunk a változásoktól. Az élveszületések száma tavaly a 2011-es mélypont közelébe esett vissza, és a teljes termékenységi arányszám növekedése is megállt 1,6 alatt. (A népesség szinten tartásához – bevándorlás nélkül – 2,1-es mutatóra lenne szükség.) Készpénzzel még sehol a világon nem sikerült érdemben növelni a születések számát, az viszont könnyen előfordulhat, hogy sok borsodi, baranyai kistelepülésen új beköltözőket köszönhetnek jövőre.

The post Korhatárok, összegek, vesztesek: minden az újraszabott lakástámogatásról appeared first on Forbes.hu.