:

Súlyos a helyzet Oroszországban. Puccs? Polgárháború? Putyin is megszólalt

A Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin azzal vádolta az orosz védelmi tárcát, hogy rakétázta a csapatait. Tegnap este megindultak Rosztovba, a friss hírek szerint elfoglalták a várost. Putyin is megszólalt.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és a hadsereg valamint Prigozsin és a Moszkva által eddig támogatott zsoldos sereg, a Wagner konfliktusa egyre jobban eszkalálódott az utóbbi hetekben.

Tegnap a Wagner-vezér azt mondta, Moszkva rakétákkal lőtte a csapatait, sok az áldozat (ezt egyelőre nem lehet független forrásból igazolni). 25 ezer embere van, megindultak a frontról Oroszország irányába. Prigozsin Rosztovban van, a várost elfoglalták a csapatai a reggeli hírek szerint. A zsoldosvezér azt mondja, igazságot akar és kész Moszkváig menni.

A jelek szerint régóta készíthették elő, hogyan vonulnak be Rosztovba. A városban „terrorelhárítási akciót” kezdtek az orosz hatóságok. Moszkvában is készültség van este óta, több Moszkva fele tartó autópályát lezártak. A Wagner Voronyezsben is átvett közben több katonai támaszpontot.

Putyin: Ez árulás

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy Vlagyimir Putyin is kénytelen volt megszólalni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közölte, hogy utasította hadseregét, hogy lépjen fel a dél-oroszországi Rosztov városát elfoglaló Wagner félkatonai csoport ellen, és

tetteit „árulásnak” minősítette, amely az ország fennmaradását veszélyezteti.

A Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csapatok a nap folyamán korábban elfoglalták a dél-oroszországi Rosztovban lévő fő katonai parancsnokságot és más ottani létesítményeket. Wagner emellett csapatoszlopokat küldött észak felé, Moszkva felé.

Putyin egykori bizalmasa, Prigozsin „az igazság menetére” szólított fel Moszkva felé, miután azt állította, hogy az orosz hadsereg pénteken „óriási mennyiségű” csapatot ölt meg a Wagner-táborokra mért csapások során. A hadsereg tagadta, hogy ezek a csapások megtörténtek volna. Az orosz hatóságok lázadás vádjával elfogatóparancsot adtak ki Prigozsin ellen.

Borítókép: Vladimir Putyin orosz elnök a Szovjetunió ellen a II. világháborúban a náci Németország által indított támadás, a Barbarossa hadmûvelet kezdete 82. évfordulójának alkalmából az ismeretlen katona moszkvai sírjánál tartott megemlékezésen 2022. június 22-én.
MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

The post Súlyos a helyzet Oroszországban. Puccs? Polgárháború? Putyin is megszólalt appeared first on Forbes.hu.