:

200 kilométerre vannak Moszkvától, de visszafordulnak Prigozsin zsoldosai

A Wagner-vezér megerősítette az AP hírügynökségnek, hogy kiadta a parancsot a csapatainak: forduljanak meg és térjenek vissza ukrajnai állomáshelyeikre.

Egyre feszültebbé vált ma az orosz helyzet, miután reggel a Wagner zsoldossereg elfoglalta Rosztovot és megindult Moszkva felé.

A Wagner egységei tűzharcba is keveredtek az orosz légierővel, de ezt leszámítva ellenállás nélkül és igen gyorsan közeledtek Moszkva felé. Este 8 óra előtt nem sokkal előbb Lukasenko belarusz elnök sajtószolgálata, majd az AP is arról írt, a Wagner-vezér parancsot adott a visszavonulásra.

Prigozsin egész nap tárgyalt Lukasenkóval, és végül megegyeztek abban a Wagner-katonák megfelelő biztonsági garanciákat kapnak (hogy ezek mik, azt nem részletezték), cserébe Prigozsin leállítja az „igazság menetét”. A zsoldos csapat alapítója és vezetője azt mondta, azért is fordulnak vissza, hogy „elkerüljék, hogy oroszok vére folyjon”. A lázadó csapatok egészen közel jutottak Moszkváig, 200 kilométerre voltak a fővárostól, amikor parancsot kaptak a visszafordulásra.

Putyin árulónak nevezte a lázadókat reggeli tévébeszédében és azt mondta, komoly büntetést kapnak. A mai nap eseményei komoly presztízsveszteséget jelentenek Putyinnak. Prigozsin a reggeli Telegram-üzenetieben ráadásul a hivatalos orosz narratíva ellen beszélt, a különleges katonai műveletet háborúnak nevezte, és komoly orosz veszteségekről is beszámolt. Nem vet túl jó fényt az sem az orosz vezetésre, hogy a rebellis zsoldosvezér csapatai ilyen könnyen Moszkva alá jutottak.

Borító: A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
MTI/EPA

The post 200 kilométerre vannak Moszkvától, de visszafordulnak Prigozsin zsoldosai appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés