:

Már az Országos Kórházi Főigazgatóság is beismerte, hogy nincs elég orvos

Februárban még máshogy látták, de a minap a főigazgatósás is elismerte: az a 39 ezer orvos, aki Magyarországon praktizál akkor lenne elég, ha mindenki nyolc órában az állami ellátásban dolgozna. De nem ez a helyzet.

„Kimondhatjuk, hogy a jelenlegi struktúrához nincs megfelelő humán erőforrás és ott van még a magánellátás, amelynek nagy része szintén az említett 39 ezres orvos munkaerejére épít.” Ezt Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese mondta az IME egészségügyi szaklap konferenciáján. A 39 ezer orvos munkaerejéről azt mondta, akkor lenne elég a magyar egészségügybe, ha valamennyien teljes munkaidejükben, nyolc órában az állami intézményekben gyógyítanának. Ám ezek a doktorok nem valamennyien teljes munkaidőben vesznek részt az ellátásban.

Februárban még máshogy látták

A Népszava azt írja, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár februárban még úgy fogalmazott: „Van elég orvos a rendszerben, s az akár jelentősebb túlmunka nélkül is működőképes lehetne, ha nem lennének rosszul elosztva az erőforrások.” Azt is mondta, hogy a 2023. februári kifizetéssel egészségügyi szolgálati jogviszonyban 23 654 orvos kapott emelt bért. Az alapellátásban ezen felül 8622 fő rendelkezik érvényes működési kártyával, tehát több, mint 30000 orvos dolgozik a közfinanszírozott rendszerben. Azaz az államtitkár szerint lakosságarányosan nincsenek kevesen, nem is állunk rosszabbul, mint bármelyik európai uniós állam. 

20-30 százalék dolgozik részmunkaidőben

A Népszava megkeresett több – fővárosi és vidéki, illetve egy megyei – intézményt, hogy megtudják, náluk mennyien dolgoznak részmunkaidőben. Az érintett intézményekben 20-30 százalékra becsülték a 4 vagy 6 órában dolgozó orvosok arányát.

Szondi Zita azt mondta,

a fekvőbeteg ellátásban dolgozó orvosok 81 százaléka 32 intézményben, főként klinikai központokban, vármegyei irányító kórházakban, országos intézetekben, fővárosi kórházakban dolgozik. Hasonlóan decentralizált az ellátás a járóbetegek esetében is. A jelenleg működő 374 szakrendelőben évente 50-60 millió esetet látnak el, azonban a közfinanszírozott ellátások 80 százalékát ezen intézmények 20 százaléka, azaz 70-80 járóbeteg ellátó végzi, írja a Népszava.

The post Már az Országos Kórházi Főigazgatóság is beismerte, hogy nincs elég orvos appeared first on Forbes.hu.