:

Hotdogárusból zsoldosvezér gyémántbányákkal: honnan a Wagner-vezér Prigozsin vagyona?

Hotdogárusból zsoldosvezér gyémántbányákkal: honnan a Wagner-vezér Prigozsin vagyona?

Szíria, Szudán, Közép-afrikai Köztársaság. Néhány ország, ahonnan a hétvégi oroszországi villám-puccskísérlet vezetője, Jevgenyij Prigozsin szerezte vagyonát. Zsoldoscsoportja, a Wagner szolgálataiért nem egyszer bányászati és erdőgazdálkodási jogokkal, olaj- és gázmezők részesedéseivel fizettek az autokrata vezetők. De orosz kormányzati catering szerződésekkel is legalább hárommilliárd dollárt kerestek cégei.

A Wagner zsoldoscsoport tulajdonosa és vezetője, Jevgenyij Prigozsin oligarcha szombaton a fél világot képernyőkhöz szegezte, amikor bejelentette, 25 ezer emberével a frontról Moszkva felé indul. A puccskísérlet azonban még szombaton semmissé vált. A fehérorosz elnök, Alexander Lukasenko közbenjárásával a felek megegyeztek, a Wagner visszafordult, ejtik a Prigozsin elleni vádakat, aki Belaruszba költözhet.

Mielőtt azonban Putyin igazságtalansága ellen kelt ki, a börtönt is megjárt Wagner-vezér orosz kormányzati szerződésekkel, instabil országok természeti erőforrásainak kihasználásával és autokrata rezsimek katonai támogatásával szerezte hatalmas vagyonát. A Wagner-csoportot számos emberi jogi jogsértéssel, például gyilkossággal, kínzással és nemi erőszakkal vádolják azokban az afrikai és közel-keleti országokban, ahol természeti erőforrásokkal rendelkezik.

A Wagner másnapja: mennyire esett szét Putyin hatalma?

Szíria

A 2014-ben alapított Wagner védelmi szolgáltatásait többek között afrikai és közel-keleti rezsimek, valamint az Oroszország-szövetséges Bassár el-Aszad szíriai elnök is igénybe vette a lázadó csoportok és az Iszlám Állam ellen. Mindeközben a Prigozsinhoz köthető cégek összesen 250 millió dollárt kerestek a térségek természeti erőforrásaiból még az orosz-ukrán háborút megelőző években, derítette ki a Financial Times.

Ilyen cég például az Evro Polis, aminek 25 százalékot ajánlottak minden olyan olaj-és gázmezőből származó bevételből, amit a Wagner zsoldosai felszabadítanak az Iszlám Állam uralma alól.

Az Evro Polis csak 2020-ban 134 millió dollár bruttó árbevételt és 90 millió dollár nyereséget termelt abból, hogy a szíriai polgárháború idején olajmezőket foglalt vissza az ISIS-tól. Annak ellenére, hogy a vállalatra az Egyesült Államok évekkel korábban szankciókat szabott ki és nemrég nemzetközi bűnszervezetté nyilvánította a Wagnert.

A beszámolóból az is kiderül, hogy Prigozsin egyes cégei a nyugati szankciók bevezetése után más cégekbe szervezték át a tevékenységüket. Egy, a szíriai olajágazatban tevékenykedő, az EU által 2021-ben szankcionált cég, a Mercury LLC 67 millió dolláros forgalmat bonyolított a szankciókat megelőző három évben, azt követően azonban nulla dollárt jelentett le bevételként.

Közép-afrikai Köztársaság

A Közép-afrikai Köztársaságból származó bevételeket nehezebb megbecsülni, de a Politico arról számolt be, hogy a Wagner arany- és gyémántbányák, valamint helyi erdőgazdálkodások fölött szerzett irányítási jogot. Ez volt a fizetség, amiért fegyverekkel támogatta az ország egyik puccskísérletének szétverését.

A Wagner bányászati profitját egymilliárd dollár körülire becsülte a Politico, míg a CBS szerint egymilliárd dollárt hoz az erdőgazdálkodás, de az aranyból és a gyémántból származó bevételek a 2,7 milliárd dollárt is elérhetik. 

Szudán

Prigozsin érdekelt a szudáni aranybányászatba is a hozzá köthető M Invest nevű cégen keresztül. A Szervezett Bűnözés és Korrupciójelentési Projekt beszámolója szerint a korábbi diktátor, Omar al-Bashir idején a szudáni kormány lemondott arról a jogáról, hogy az M Invest egyik leányvállalatának 30 százalékát birtokolja.

Bár al-Bashir már nincs hatalmon, és Prigozsin is tagadja kapcsolatát a bányavállalattal, az M Invest egyik leányvállalata még mindig egy szudáni aranyfeldolgozó üzemet üzemeltet. A The New York Times korábban arról írt, hogy orosz csoportok felelősek a szudáni csempészpiac nagy részéért, 2021-ben összesen 1,9 milliárd dollár értékű aranyat vittet ki a csoportok Szudánból. 

Oroszország

Prigozsin befolyása Oroszországban akkor kezdett épülni, amikor az 1990-es években bemutatták Putyinnak. Az egykori elítéltből lett vendéglős „Putyin séfje” néven vált ismertté vendéglátóipari vállalkozása miatt. A hotdogárusból lett zsoldosvezért túlárazott orosz kormányzati szerződések dollármilliárdjai is kötik az ország politikai elitjéhez. 

A The Guardian arról írt portréjában, hogy Prigozsin közel tíz, rablás miatt börtönben töltött év és havi ezer dollárt hozó hotdogstandja után néhány évvel már kisebbségi részesedést szerzett élelmiszerláncokban és saját éttermet nyitott.

„Mindig kereste a magasabb rangú embereket, akikkel összebarátkozhatott. És ebben jó volt”

– mondta a lapnak egy üzletember, aki a kilencvenes években ismerte őt. Miután Putyinból elnök lett, Prigozsin cégei kapták szinte az összes kormányzati esemény étkeztetését, de egy ideig a katonaságot is az ő cégei látták el. 2011 és 2019 között legalább hárommilliárd dollárnyi közbeszerzés landolt nála a Current Time becslése szerint. 

Az egyezség valódi tétje

„A zendülés vagy puccs nem elbukott, hanem a szervezők fújták le, ami egy rendkívül egyedi eset azért, mert Prigozsin és egységei nagyjából kétórányi autóútra voltak Moszkvától, és látszólag nem is ütköztek ellenállásba” – mondta a Partizán vasárnap esti műsorában Borisz Kagarlickij orosz szociológus, aki szerint arra is egyértelműen fény derült, hogy bizonyos piacokat újraosztottak az alkuban.

„Az én feltevésem az, hogy azt tárgyalták meg, ki fogja felügyelni a kincseket, amiket Afrikában tartanak.

(…) Egyes elemzések szerint meghozták azt a döntést, hogy át fogja venni a kincsek nagy részét így ő is bekerülhet a legfelsőbb rétegbe, tehát ő is tulajdonosává válik ezeknek a kincseknek és pénzeknek. Ezen a ponton Prigozsin státusza határozottan megnövekedett az eliten belül” – mondta Kagarlickij.

The post Hotdogárusból zsoldosvezér gyémántbányákkal: honnan a Wagner-vezér Prigozsin vagyona? appeared first on Forbes.hu.