:

Szijjártó Tiencsinből: újabb kínai gyárak jönnek több tízmilliárd forintból

Szijjártó Tiencsinből: újabb kínai gyárak jönnek több tízmilliárd forintból

Kínai cégek hozzák idén a legtöbb beruházást Magyarországra – mondta a magyar külügyminiszter.

Két újabb kínai beruházásról született megállapodás összesen 35 milliárd forint értékben – jelentette be kedden, a kínai cégvezetőkkel történt egyeztetései után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kínai Tiencsinből. Az egyik beruházásnak a debreceni BWM-gyárhoz lesz köze.

Kik és mennyiből?

Szijjártó szerint az egyik cég 28 milliárd forintos beruházás keretében fog csomagolótermékeket készíteni Kelet-Magyarországon a legnagyobb európai italgyártók számára. A projekt nagyjából háromszáz újabb munkahelyet fog teremteni, így azt a kormány is támogatja, ennek mértékét azonban csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően fogják nyilvánosságra hozni.

A másik cég 7 milliárd forintos értékben létesít üzemet Nyugat-Magyarországon, ahol gépjárművek belső elemeit fogják gyártani a BMW Debrecenben készülő, teljesen elektromos platformra épülő autói számára. Ennek nyomán mintegy kétszáz új munkahely jön létre.

Kínai vegyianyag-elosztóközpont jön Magyarországra, Rogán Antal és köre lehet a projekt mögött

Miért?

„Magyarország és Kína gazdasági együttműködése tehát töretlenül fejlődik, a kínai vállalatok továbbra is vonzó beruházási célpontként tekintenek Magyarországra, és nekünk az a célunk, hogy megtartsuk a pozíciónkat, hogy Közép-Európában mi vagyunk a kínai vállalatok első számú beruházási célpontja” – tette hozzá Szijjártó, aki szerint 2020 után idén is a kínai cégek hozzák a legtöbb beruházást Magyarországra.

Szijjártó kifejtette azt is, hogy „ezek a beruházások alapvetően az elektromos autóipar területén érkeznek Magyarországra”, amiről szerinte „pontosan tudjuk, hogy ez a jövő iparága”, a következő időszakban pedig „amelyik ország megszerzi magának az elektromos autóipari beruházásokat, az biztosan sikeres lesz”. Magyarázata szerint a kínai autóipari beruházások nagy része azért érkezik Magyarországra, mert ott jelentős kapacitásokkal jelen vannak a német járműgyártók is.

Kínai beruházások

Ha már a kínai cégek itthon a csúcstartók, itt az elmúlt napok két másik híre kínai beruházásokról Magyarországon. Keddi cikkében a Direkt36 belső kormányzati anyagokból derítette ki, hogy kínai vegyianyag-elosztóközpont jön hozzánk, míg a múlt héten szintén Szijjártó jelentette be, hogy kínai akkugyár épül Ácson kb. 520 milliárd forintos beruházásból és 900 új munkahellyel – hiába tagadta korábban a település polgármestere a gyár megépülését.

Múlt havi fejlemény volt, hogy Szijjártó május 15-én négy darab autóipari gigaberuházást is bejelentett Kínából hárommilliárd eurós értékben. Majd ugyanezen a napon Pekingben érvelt a kínai CATL Debrecenben tervezett gigagyára mellett, ahol a CATL vezérével is vacsorázott. Egyébként már azt is tudni, hogy nem a CATL-é lesz az egyetlen aksigyár Debrecenben.

(via MTI)

The post Szijjártó Tiencsinből: újabb kínai gyárak jönnek több tízmilliárd forintból appeared first on Forbes.hu.