:

Orbán szerint Putyin nem háborús bűnös – interjút adott a miniszterelnök 

A magyar miniszterelnök szerint Ukrajna már nem szuverén ország, és azt, hogy Putyin háborús bűnös-e, a háború után kell megbeszélni.

A magyar miniszterelnök interjút adott a német Weltnek és a Bildnek az ukrajnai háborúról, a Wagner-puccskísérletről és az Európai Unióról. 

Orbán Viktor az ukrán ellenoffenzíva kezdeti sikerei ellenére továbbra is „lehetetlennek” tartja az ország katonai győzelmét Oroszországgal szemben. „Az a probléma, hogy az ukránoknak hamarabb kifogynak a katonái, mint az oroszoknak. És ez lesz a döntő tényező a végén.” Ezért könyörög „mindig békéért, békéért, békéért”. Ellenkező esetben az ország „hatalmas vagyont és sok életet” veszít el, és „elképzelhetetlen pusztulás” következik. Hozzátette, a béke most tűzszünetet jelent.

Ukrajna nem szuverén ország

Orbán Ukrajna megmentésének egyetlen lehetőségét abban látja, „hogy az amerikaiak tárgyalásokat kezdjenek az oroszokkal, megállapodást kössenek a biztonsági architektúráról, és ebben a biztonsági architektúrában megtalálják Ukrajna helyét”

Orbán szerint azonban

„Ukrajna többé nem szuverén ország. Nincs pénzük, nincs fegyverük. Csak azért tudnak harcolni, mert mi nyugaton támogatjuk őket.” A Nyugatnak is joga van „fegyvert és pénzt adni, vagy sem”.  

De nem akarja meggyőzni az ukrán népet arról, hogy ne folytassák a harcot. Szerinte az „erkölcsi és történelmi horizonton” a döntés joga kizárólag az ukrán nép kezében van. Azt a kérdést nyitva hagyta, hogy Ukrajna NATO-taggá válhat-e a háború után. Kritizálta a szankciós politikát, amivel szerinte „térdre akarták kényszeríteni Oroszországot, és közelebb hozni a békét, de egyik sem történt meg.”

A Wagnerről

A Wagner hétvégi puccskísérletének nem tulajdonít nagy jelentőséget. Szerinte ha valaki azt feltételezi, hogy Vlagyimir Putyin megbukhat vagy leválthatják, akkor nem érti az orosz népet és a hadseregre, a titkosszolgálatra és a rendőrségre épülő, orosz hatalmi struktúrákat. Titkosszolgálati kapcsolataiból is azt hallotta, hogy az eseménynek nincs nagy jelentősége.

Putyint nem tartja háborús bűnösnek, erről csak a háború után lehet beszélni. 

A riporter megkérdezte tőle azt is, hogy szerinte Putyin 2024-ben is elnök lesz-e. Erre elég egyértelműen válaszolt: „természetesen, ez a valóság”.

(via 24.hu)

The post Orbán szerint Putyin nem háborús bűnös – interjút adott a miniszterelnök  appeared first on Forbes.hu.