:

Fordítsuk vissza a korallzátonyok pusztulását!

Fordítsuk vissza a korallzátonyok pusztulását!

A korallzátonyok a bolygó egyik legváltozatosabb ökoszisztémáját alkotják. Sok európai ember számára a korallok csupán egzotikus látványosságot jelentenek nyaralásaik során, hiszen igazán lenyűgöző, színes látványt nyújtanak a kristálytiszta tengervizekben. Ennél azonban jóval fontosabb feladatuk van. Menedéket nyújtanak számos tengeri élőlény számára, illetve létfontosságú szerepük van a tengeri és a szárazföldi élet fenntartásában. Milyen lépéseket tehetünk mi a teljes kihalásuk megelőzése érdekében?

Korallzátonyok és állatkolóniák

Napjainkban a korallzátonyok nagyjából a tengerfenék 280 000 m2-ét borítják. Ez hozzávetőleg 39 focipálya méretének felel meg. Bár ez az óceánok területének töredékét, kevesebb mint 1%-át teszi ki, mégis a tengeri élővilág 25%-ának, 4000 fajnak adnak otthont és menedéket. A korallokat gyakran tévesen növényeknek vagy szikláknak nevezik. Valójában azonban állatok, amelyek nagy csoportokban, úgynevezett kolóniákban élnek.

Mitől (nem) fejlődnek a korallzátonyok?

Túl magas hőmérséklet

A korallzátonyokat fenyegető egyik legnagyobb veszély az emelkedő vízhőmérséklet és az UV-sugárzás, amelyek a zátonyok kifehéredését okozzák. A melegebb vízhőmérséklet hatására a tengeri növények túlzott mennyiségű oxigént kezdenek termelni. A korall a túlélése érdekében kiűzi az algákat az általa nyújtott menedékből, ezzel azonban tápanyagot veszít és legyengül. A hosszan tartó vízhőmérséklet-ingadozás általában az egész zátony pusztulását okozza.

Felelőtlen emberi beavatkozás

A korallzátonyokat leginkább fenyegető veszélyek közé tartoznak az emberi tevékenységek is, a vegyianyag-szennyezések, a hajók által okozott károk, az illegális korallgyűjtés és az illegális túlhalászás. Ezenkívül a tömegturizmus gyors terjedése és a szabadidős tevékenységek, mint például a búvárkodás is végzetes hatással van a korallzátonyokra.

Heves viharok és ciklonok

A korallzátonyok számos tengeri állatfajnak adnak otthont. Kihalásuk komoly negatív következményekkel járna a biológiai sokféleségre nézve. Ezen túlmenően több mint félmilliárd turizmusból és halászatból élő ember számára jelenős gazdasági értéket is képviselnek és fontos szerepük van a parti közösségek védelmében is, mivel a viharok nyomán keletkező hullámverés csökkentése révén képesek megelőzni a partok erózióját.

Tudtad…?

…hogy a korallzátonyokon élő számos fajban található kémiai vegyületekből a tudósok új gyógyszereket és étrend-kiegészítőket próbálnak kifejleszteni?

A jövőben például a rezisztens baktériumok ellen az antibiotikumok helyettesítésére, illetve új étrend-kiegészítőkként használhatják fel ezeket.

5 tipp arra, hogyan járulhatsz hozzá a korallok egészségének megőrzéséhez nyaralás  közben is

Mindenki tehet olyan lépéseket, amelyekkel segíti környezete megóvását. A SHEBA® prémium macskaeledel márka pontosan erre hívja fel a figyelmet azzal, hogy célul tűzte ki a korallzátonyok helyreállítását és az egészséges korallok megőrzését a jövő generációi számára. A 2019-ben indított projekt a világ legnagyobb ilyen típusú törekvése, amelynek célja, hogy 2029 végéig több mint 185 000 m² korallzátony éledjen újjá a bolygó különböző pontjain. A SHEBA® márka tulajdonosa, a MARS Sustainable in a Generation Plan programja az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak kulcsfontosságú területeivel foglalkozik és ambiciózus célokat követ tudományos alapokon. A céltudatos növekedés három, egymással összefüggő alappillérére – Egészséges bolygó, Fejlődő emberek és Fenntartható jóllét – alapozott program során a MARS törekvése az alapanyagainak beszerzési forrásait jelentő területeken élő közösségek, a munkatársak, a fogyasztók és házikedvenceik életminőségének fejlesztése.

Felelős fogyasztás

Mielőtt útnak indulsz, készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyekre az út során szükséged lehet. Ezzel elkerülheted a felesleges dolgok vásárlását, így csökkentve a hulladéktermelést. A felelős fogyasztást saját vizespalack és újratölthető élelmiszeres dobozok használatával is elősegítheted.

Ne lépj a korallzátonyokra!

Bár ez a tanács nyilvánvalónak tűnhet, sokan mégsem veszik figyelembe. Amikor a korallzátonyokra lépünk, károsodnak. Ezért fontos, hogy a tengeri sporttevékenységek során csak sziklákra vagy a tengerfenékre lépjünk.

Ne vegyél korallból készült tárgyakat emlékbe!

Ne gyűjts és vásárolj korallokat és más tengeri állatokat még akkor sem, ha a héjukat a parton találtad meg. Sokan nem tudják, de még az üres kagylóhéjak is fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában.

Környezetbarát búvártanfolyam

Nem minden búvár tiszteli egyformán a tengeri világot és alkalmazza a fenntartható megközelítéseket. Ha a nyaralás során szeretnéd kipróbálni a búvárkodást, keress olyan tanfolyamokat, amelyek felelősségteljesen működnek és támogatják a korallzátonyok fenntartható megóvását.

Ne horgonyozz korallzátonyok fölött!

A korallzátonyok feletti horgonyzás komolyan veszélyeztetheti a tengerfenék élővilágát. Használj kikötőbójákat, vagy olyan horgonyzóhelyet, ahol nincsenek korallzátonyok. Ha mégis horgonyt vetnél egy korallzátonyra, ne rángasd, inkább a víz alá merülve oldozd ki a horgonyt kézzel.

Az indonéziai HOPE-zátony

A H-O-P-E betűszó volt a szimbolikus kezdete annak a 10 éves programnak, amelynek célja a veszélyeztetett korallok megmentése volt, Indonézia Salisi Besar régióján túl. A helyreállításhoz egy hatékony, innovatív technológiát, az úgynevezett „zátony helyreállítási rendszert” használják – egy 90 cm széles, csillag alakú acélszerkezetet, amelyet homokkal és gyantával borítottak, hogy megvédjék a korróziótól. Ezeket az acélszerkezeteket képzett búvárok a víz alatt összekötik, majd lehorgonyozzák, hogy túléljék a zord időjárási körülményeket. Ezzel egy olyan erős hálózat jön létre, amely a tengerfeneket beborítva mintegy 12-13 ezer korall fejlődéséhez biztosít stabil alapot.

A tudósok becslése szerint ha a világ nem tesz semmit, 2043-ra a trópusi korallzátonyok 90%-a eltűnik világszerte. Ez katasztrofális hatással lesz arra a közel 500 millió emberre, akiknek a korallzátonyoktól függ az élelmiszerellátása, a jövedelme és a lakóhelyének védelme. A probléma megoldásához nagyszabású globális együttműködésre van szükség, a SHEBA® pedig reméli, hogy ezzel a kezdeményezéssel hozzájárul a helyreállítási folyamat felgyorsításához, a korallzátonyok és az állatok jövőjének biztosításához.

A 2017-ben kidolgozott Mars Fenntartható Fejlődési Terv az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak kulcsfontosságú területeivel foglalkozik, és tudományosan alátámasztott, ambiciózus célokat tartalmaz. A következő generációra vonatkozó fenntartható fejlődési tervünk a céltudatos növekedés három, egymással összefüggő pillérét tartalmazza: Egészséges bolygó, Fejlődő emberek és Fenntartható jóllét. A csomagolás fontos szerepével külön fejezet foglalkozik, hogy az érdekeltek jobban megértsék erőfeszítéseinket és ezen a területen elért eredményeinket. Fontos törekvésünk a MARS alapanyaginak beszerzési forrását jelentő régiókban élő közösségek, a munkatársaink, a fogyasztóink és házikedvenceik életminőségének fejlesztése.

www.shebahopegrows.com

The post Fordítsuk vissza a korallzátonyok pusztulását! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés