:

Ez az ír házaspár alapította a legnagyobb kortárs művészeti díjat Magyarországon, és mostantól gyűjteményt is épít

Ez az ír házaspár alapította a legnagyobb kortárs művészeti díjat Magyarországon, és mostantól gyűjteményt is épít

Mary McLoughlin és John Ward, a két műgyűjtő cégtulajdonos a magyar származású Ulysses-karakterről nevezték el a képzőművészeti díjukat és az alapítványt is. Mostantól gyűjteményt is építenek, hogy még jobban segítsék a fiatal magyar alkotókat. A Leopold Bloom Díj sztorija a júliusi Forbesban, ajánló itt, kiállítás a Kiscelliben.

Síri csönd lett a templomtérben, amikor a tizenhárom éves Rose egyszer csak megragadta a mikrofont, és szavalni kezdett a mintegy száz művész és vendég előtt. Angolul, és nyilván hibátlanul, James Joyce Ulyssesének reggelikészítős jelenetéből idézett fel egy részletet, még mielőtt a ceremónia hivatalosan elkezdődött volna. „Fél órával a díjkiosztó előtt jött, ott kóválygott a színpad körül, aztán végül kibökte, hogy mit tervez. Senki mást sem avatott be” – meséli nevetve John Ward, a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj alapítója, hogyan lepte meg kisebbik lánya mindannyiukat a Kiscelli Múzeumban éppen tíz évvel ezelőtt. Bár mint édesapa akkor valószínűleg inkább elérzékenyült, ez a jelenet ugyanis a kedvence a kultikus ír nagyregényből. 

John és felesége, Mary McLoughlin alapították 2011-ben az Ulysses kitalált főhőséről elkeresztelt díjukat, mert régóta rajongtak a fiatal magyar művészek alkotásaiért. Szerettek volna valamit visszaadni abból, amit Magyarországon megkerestek a fuvarozási üzletben. Ők a magyarországi Maurice Ward szállítmányozási cég tulajdonosai – az ír anyavállalat Közép-Európában Prága után Budapesten jelent meg először 1999-ben.

A Leopold Bloom Díj sztoriját a júliusi Forbesban olvashatod.

Kimondhatatlan nevű magyar művészek

„Ha megszólítasz egy ír képzőművészt, nagyon szívesen beszél az alkotásairól is és magáról is. Éppen ezért rendkívül szokatlan volt látni, hogy a magyarok nem tudják hallatni a hangjukat” – mondják. Azzal persze mindig is tisztában voltak, hogy milyen nehéz egy képzőművésznek boldogulni. Amikor John először itt járt feltérképezni az üzleti lehetőségeket. Esténként, hogy idejét elüsse, galériáról galériára járt, hiszen régóta a szenvedélyük volt otthon a kortárs képzőművészet. „Az acb Galéria volt a legjobb social scene akkoriban Budapesten” – emlékszik. 

Magyar alkotásuk is jóval előbb volt már, minthogy a Leopold Bloom-díjat létrehozták volna.

„Robi Batykó nagy kedvencünk régóta, de van pár képünk és szobrunk Fülöp Gábortól, Kis Róka Csabától és Szőllősi Gézától is. Fotónk többek között Esterházy Marcelltől, meg még jó pár fiatal magyar művésztől. De nem tudom, hogyan kell kiejteni a nevüket” – mondja Mary az interjún, előkapva egy szép füzetet, amibe, készülve az interjúra, kézzel felírta jó pár magyar képzőművész számára kimondhatatlan nevét. 

Johnék mostantól nemcsak maguknak vásárolnak majd, hanem a Leopold Bloom Alapítványnak is gyűjteményt építenek, ezzel is támogatva a művészeket. 

Legyél jobb! G. Tóth Ilda 11 perc olvasás
Ír művészbarátaiktól festményeket kaptak a szállításért – ma ők osztják a legmenőbb magyar művészeti díjat
A jó élet Forbes 3 perc olvasás
Havadtőy Sámuel: Minél több ajtót szeretnék kinyitni még

Idén a döntősöket is díjazták

„A művészet nem maradhat szekrénybe zárva” – mondja John, hozzátéve, hogy ha majd elég nagy lesz a gyűjtemény, szeretnének belőle kiállításokat rendezni, már csak azért is, hogy azokban az években (minden másodikban), amikor nem osztanak Leopold Bloom-díjat, mégis jelen legyenek. 

Idén a korábbi átlagnál sokkal többen jelentkeztek a nyílt pályázatra, eddig hatvan-hetven jelölt szokott lenni, most a mintegy 130-ból végül 96-an adtak be érvényes pályázatot, és közülük került ki a hét döntős, akik pályamunkáiból kiállítást is rendeztek a Kiscelliben (július 2-áig tekinthető meg). Nyilván vonzó volt, hogy idéntől nemcsak a nyertes, de a finalisták mind kaptak pénzjutalmat.

A nyertes hatezer, a többiek ezer-ezer eurós díjazásban részesültek, ez pedig a szűkülő itthoni anyagi támogatási rendszerben nagyon motiváló a fiatal művészeknek. 

KERESD A TELJES CIKKET A JÚLIUSI FORBES MAGAZIN JÓ ÉLET ROVATÁBAN!

Arról, hogy ki dönt a nyertesről, van-e a Ward családnak beleszólása, és hogy a lányaik, Rose és Alice miként veszik át a gyűjtemény építésének részfeladatait, a júliusi számban olvashatsz. Lapozz bele a magazinba, és nézd meg a döntősök alkotásait a Kiscelliben július 2-áig!

The post Ez az ír házaspár alapította a legnagyobb kortárs művészeti díjat Magyarországon, és mostantól gyűjteményt is épít appeared first on Forbes.hu.