:

Húsz évnyi kutatás eredményét tette tönkre véletlenül egy gondnok

Húsz évnyi kutatás eredményét tette tönkre véletlenül egy gondnok

Több mint két évtized kutatási anyaga vált használhatatlanná, amikor a New York-i Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) egyik gondnoka kikapcsolt egy felbecsülhetetlen értékű sejtkultúrákkal teli fagyasztót, mert szerinte az „idegesítően csipogott” – írja a Gizmodo. Az intézet most egymillió dollárt meghaladó kártérítést követel a gondokot alkalmazó munkaközvetítő cégtől.

A történet 2020. szeptember 14-én kezdődött, amikor is intézet egyik professzora és csapata észrevette, hogy a fagyasztó riasztója csipog, és a hőmérséklet az ideális -80 Celsius-fokról -78 fokra csökkent. Ez azért problémás, mert a vádirat szerint már egy apróbb, néhány fokos hőmérséklet-ingadozás is katasztrofális károkat okozhatna, amely sok sejtkultúra és minta elvesztesével járna.

Ezt megelőzendő felhívták a mélyhűtő gyártóját, ám az csak egy hét múlva tudott szerelőt küldeni a Covid miatti szigorításokra hivatkozva. Szerencsére a kutatóknak átmenetileg sikerült stabilizálni a belső hőmérsékletet, és kifüggesztettek egy táblát, amelyen azt írták: senki ne nyúljon az értékes mintákat tartalmazó hűtőhöz. Az esti takarítás során azonban Joseph Herrington, aki a Daigle Cleaning Systems Inc. alkalmazásában állt, kikapcsolta a fagyasztót, mert szerinte az zavaró hangon pittyogott.

A gondnok azt állítja, hogy csak segíteni akart, és azt hitte, jót cselekszik, habár ez ellen szól, hogy a kutatók a figyelemfelkeltő felirat mellett elővigyázatosságból biztonsági zárat szereltek a fagyasztó konnektorára és aljzatára is.

A férfi azonban a megszakítót használva megszüntette a hangot, ám azzal együtt a hűtést is. A kutatóintézet a perben azt mondta, nem Herringtont hibáztatja, hanem az őt alkalmazó céget: elmondásuk szerint ugyanis nem képezték ki megfelelően a férfit a munkára.

The post Húsz évnyi kutatás eredményét tette tönkre véletlenül egy gondnok first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés