:

Nincs aki helyettesítse a háziorvosokat, nem tudnak szabadságra menni

Előfordul, hogy évekig nem tudnak szabadságot kivenni a háziorvosok, ugyanis nincs helyettesítésük.

„Az alapellátásban nincs olyan, hogy az ember kiveszi a szabadságát” – nyilatkozta az RTL Híradónak Póta György gyermek háziorvos. A nagyobb, városi rendelőkben egymást helyettesítik, de vidéken sokszor megoldhatatlan a helyzet, így nem tudnak szabadságra menni a háziorvosok.

Nagyon sok olyan kollégámról tudok az országban, akik évek óta pár napokra tudnak évente elmenni szabadságra mert egyszerűen képtelenek megoldani, hogy valaki az alatt az idő alatt ellássa a betegeket

– tette hozzá Póta.

A taksonyi gyermekorvosi rendelőben Fábián Dóra az egyetlen orvos, télen előfordul, hogy naponta 100 gyereket is ellát. Szabadságra akkor tud menni, ha talál helyettest.

„Mi, gyerekorvosok külön nehéz körülmények között vagyunk, mert bennünket csak szakvizsgázott gyerekorvos helyettesíthet, ha esetleg a rezidensek kijöhetnének, akik pár hónapra vannak a szakvizsgától helyettesíteni, valószínűleg nagyban megkönnyítené a szabadságolásunkat” – mondta a Híradónak.

Vállalkozóként a háziorvosnak kell kifizetnie a helyettes bérét, ami az RTL szerint akár napi 50 ezer forint is lehet.

A legnagyobb problémát viszont az utánpótlás hiánya jelenti. Jelenleg 60 év a gyermek háziorvosok átlagéletkora.

A felnőtteknél sem rózsás a helyzet

Hasonló a helyzet a vegyes és felnőtt praxisoknál is, sok háziorvos nyugdíjas korúként is tovább dolgozik.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság friss adatai szerint jelenleg 509 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van. Csak Borsod megyében 72, több helyen évek óta nem találnak orvost.

Az RTL megkeresésére az Országos Kórházi Főigazgatóság azt válaszolta, hogy „a háziorvosi ellátás megszervezése települési önkormányzati hatáskör.”

Több ebből Megvan Varga utódja Az alkalmazottak fele fizetésemelést kérne, a cégvezetők inkább leépítésen gondolkoznak

The post Nincs aki helyettesítse a háziorvosokat, nem tudnak szabadságra menni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés