:
Breaking News

Csökkenti ingatlanportfólióját az egyik legnagyobb hazai lakásalap

Az állami pénzből is működő egyházi lakásalapé Magyarország egyik legnagyobb ingatlanportfóliója.

A bukott devizahitelesek támogatására, majd a 2020-ban felszámolt Nemzeti Eszközkezelő Program maradványának kezelésére jött létre az MR Közösségi Lakásalap lakásügynökség, amit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református Egyház Szeretetszolgálat üzemeltet. Jelenleg az MR-é

Magyarország egyik legnagyobb, de területileg leginkább szétszórt ingatlanportfoliója.

Egyúttal övéké az egyik legproblémásabb bérlői kör is – írja a Népszava.

A lap szerint ezenfelül az ő feladatuk az ukrajnai háború elől menekülők, valamint az állami gondoskodásból kikerülő fiatalok lakhatásának segítése is.

16 milliárd forintos ingatlanállomány

Az ingatlanok átlagos forgalmi értékét mindössze néhány millióra becsülték 2022-ben, túlnyomó részük felújításra szorul. Sok közülük üresen áll, az átlagos lakbér mindössze tízezer forint volt tavaly év elején. Az ingatlanokban megmaradt bérlők többsége vagy idős, vagy sokgyerekes család.

Az általuk fizetett bérleti díj tavaly 535 millió forint volt –

miközben az ingatlanállomány teljes értéke meghaladja a 16 milliárd forintot.

Megugró bevételek

A lakásalap kiadásai viszont a lap szerint tavaly nagy mértékben megugrottak a korábbi évekhez képest. Az anyagi és személyi költségek összege több mint a hárommilliárd forint volt, a bérköltség meghaladta az egymilliárd forintot.

Emellett a külsős szakértőkre is jutott megközelítőleg 1,3 milliárd forint.

Még így is sikerült 67 millió forintos nyereséggel zárniuk az évet.

A lakásalap tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériumától, majd a Belügyminisztériumtól összesen 4 milliárd forintos állami támogatást kapott. Időközben elkezdték gyéríteni az ingatlanállományt, mintegy száz ingatlant értékesítettek. Honlapjuk tanúsága szerint jelenleg is árulnak több tucat házat, 550 ezer és 14,5 millió forint közötti áron.

Több ebből Rácz András: Prigozsint életben tartja a népszerűsége Nincs aki helyettesítse a háziorvosokat, nem tudnak szabadságra menni

The post Csökkenti ingatlanportfólióját az egyik legnagyobb hazai lakásalap appeared first on Forbes.hu.