:

Könnyebb lesz eltörölni az árstopot a magyar tulajdonú boltokban, mint a külföldi láncokban

Könnyebb lesz eltörölni az árstopot a magyar tulajdonú boltokban, mint a külföldi láncokban

Nagy Márton minisztériumának ismertetője szerint a külföldi láncokban, mint a Lidl, az Aldi vagy a Tesco megmaradhat az árstop, csak más formában.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a jellemzően magyar tulajdonú boltoknál eltörli az árstopot augusztustól, míg a jellemzően külföldi tulajdonban lévő nagy láncokat részben profit nélküli, részben 15 százalékos veszteséggel való értékesítésre kötelezi – szúrta ki a G7.hu.

A minisztérium ma közzétett egy ismertetőt az élelmiszerboltok kötelező akciózásáról, ami tartalmazza az árstopos termékek kivezetési szabályait is. Két külön intézkedésről van szó, de ahogy a lap írja, ezek néhány ponton érintik egymást.

A kötelező akciózást érintő szabályok:

A nagy bevételű boltláncoknak (Aldi, Lidl, Penny, Spar, Tesco és Auchan) már júniustól kötelező minden héten 20 termékfajtában legalább egy-egy terméket legalább egy hétig leárazni.Az akciós ár az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest 10 százalékkal alacsonyabb.Augusztustól ezek a szabályok megmaradnak, de a mérték 15 százalékra nő.

A minisztérium ma megjelent ismertetője csak a kötelező akciózásba tartozó boltokra (Aldi, Lidl, Penny, Spar, Tesco és Auchan) ír elő olyan szabályokat, amik augusztustól az egykori árstopos nyolc termékfajtára vonatkoznak. (Ezek ára a 2021. októberi vagy a 2022. szeptemberi szinten lettek rögzítve.)

Ebből gyanítható, hogy a többiekre, például a Coop, a CBA vagy a Reál üzleteire, illetve a kis boltokra nem vonatkoznak többé az árstopos szabályok. Ha ez így van,

akkor ezekben a boltokban augusztustól piaci áron lehet majd az eddig árstopos termékeket értékesíteni.

Az árstop tehát megmarad a nagy boltokban, és ezek a szabályok vonatkoznak rájuk.

A nyolc korábbi árstopos termékfajtából minden hétre ki kell választaniuk kettőt.Ezen a két termékfajtán belül minden terméket le kell akciózniuk. Nem elég például egy bizonyos márkájú BL55-ös lisztet leakciózni, hanem mindegyiket olcsóbbá kell tenni.Az akció mértéke legalább 15 százalék lesz.Az akció alapja nem a megelőző 30 nap legalacsonyabb fogyasztói ára, hanem a beszerzési ár lesz.A többi egykori árstopos termékfajtánál (vagyis az adott hétre választott két termékfajtán felül maradó hat termékfajtánál) a fogyasztói ár nem lehet magasabb a beszerzési árnál. Ennyibe kerülnek augusztustól a most még árstopos élelmiszerek

The post Könnyebb lesz eltörölni az árstopot a magyar tulajdonú boltokban, mint a külföldi láncokban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés