:

Ha Putyinnak nemet mondok, holnap bezáratja az összes üzletemet

Ha Putyinnak nemet mondok, holnap bezáratja az összes üzletemet

Friedrich Wille, vagy ahogy kollégái hívják, dr. Wille, az osztrák Freywille ékszermanufaktúra tulajdonosa nem akarja a covid után újrahódítani a világot. Ahol eluralkodott a tömegturizmus, oda úgysem illik a luxusékszer, mondja, és inkább azokra az országokra fókuszál, ahol a helyi vevők vannak többségben. Emiatt Moszkvából sem vonult ki, igaz, aranyat nem árulhat a háború kitörése óta – pedig pont a 18 karátban látja a jövőt. És 2024-ben talán lesz egy Frida Kahlo-kollekciója. Interjú a júliusi Forbesban, ajánló itt.


Gyakran meglátogatja az egyetlen magyarországi Freywille üzletet?

Imádom Budapestet, jövök, amilyen gyakran csak tudok. Ne felejtsük el, hogy Magyarország és Ausztria évszázadokon át egy ország volt, még ha 1867 körül meg is romlott a politikai viszony. A kulturális és emberi kapcsolatok legendásan nagyon erősek.

És a covidban minden megváltozott, nekem sem célom már, hogy meghódítsam az egész világot, ahogy korábban akartam. Rengeteg üzletet nyitottunk régebben világszerte, és be kellett ismernünk, hogy volt, ahol nem jött be.

Most inkább azokra az országokra fókuszálunk, ahol tényleg el tudom nyerni az emberek szívét.

Azt gondolja, hogy Magyarország is olyan hely, ahol most könnyű drága ékszerekkel elnyerni az emberek szívét?

Itt jelenleg a vevők kilencvenöt százaléka helyi. A covid előtt még hetvenöt-huszonöt százalék volt a helyiek és a turisták aránya, de a pandémia alatt jól el tudtuk érni a webshoppal az egész ország területét. Az online forgalmunk egyébként világszerte az ötszörösére nőtt a covid két évében. Azokban a világvárosokban, ahol túlzott mértékű volt a tömegturizmus, bezártuk a butikjainkat, így például Velencében, Firenzében és Rómában is, mert nem illettünk már oda. Teljesen tönkretette a belvárosokat az a rengeteg külföldi, ahogyan Prágában is.

Viszont alulbecsültem eddig például Belgiumot, pedig az egykori Burgundia nagyon gazdag volt a középkorban, és a gyémántipar azóta is húzóágazat. Régen csak a francia anyanyelvű közösséget céloztuk meg, de ők csak a lakosság huszonöt százalékát adják, sokkal nagyobb a flamandok aránya. Persze nem engedhetjük meg magunknak, hogy mindenhol új boltokat nyissunk, van, ahol franchise-partnereket keresünk inkább.

Fotó: Sebestyén László

Legutóbb éppen arról beszélt, mennyire rossz tapasztalatai voltak a franchise konstrukcióval. A kényszer nagy úr?

Az más helyzet volt. Izraelben és Törökországban olyan üzletemberek jelentkeztek korábban partnernek, akik leginkább a feleségüket akarták lefoglalni egy szép ékszerbolttal. Nem csoda, ha így nem működött a konstrukció. Most tényleg elszánt partnereink vannak, például Dubajban és Irakban is.

Utóbbiban a legnagyobb olajipari céggel fogtunk össze, sok pénzük van, és szerencsére pont a mi márkánkba akarnak befektetni.

Moszkvában is megmaradtak az üzleteik, fel sem merült, hogy az ukrajnai háború miatt kivonuljon onnan a cég, ahogy sok más nemzetközi vállalat tette?

Több mint húsz éve kezdtem az üzletet Moszkvában, az orosz piacon van a legtöbb butikunk. A kommunista időkben még az ír Aer Rianta nevű duty free cég boltjaiban jelentek meg az ékszereink. Rajtuk keresztül a reptérre is hamar bejutottunk, és

amikor Putyin először hatalomra került, olyan jól ment a bolt, hogy a mennyországban éreztük magunkat.

Aztán amikor megkeresett bennünket, hogy készítsünk kollekciót a 2014-es Szocsi Olimpiára, az lett a megoldás, hogy született egy Passionate Russia nevű, szép orosz motívumokkal díszített ékszeregyüttes. Kategorikusan nem utasíthattam el a kérését. Ha Putyinnak nemet mondok, akkor holnap bezáratja az összes üzletemet.
Maradtunk Moszkvában, hiszen az orosz emberek szeretnek bennünket. Pedig a krími krízis után, amikor a rubel értéke a felére esett, a vásárlóerő látványosan csökkent Oroszországban, így pár üzlettől meg kellett válnunk. És most a szankciók miatt nem vihetünk oda 18 karátos aranyat, csak háromszáz euró alatti értékűeket árusíthatunk.

A TELJES INTERJÚT OLVASD EL A JÚLIUSI MAGAZINBAN!

Arról, hogy melyik kollekciónak van a legnagyobb sikere a Freywille történetében, hogy ki lesz a legújabb művész, akinek alkotása ékszermintákra inspirálta Dr. Willét, no és hogy miért biciklizik még 82 évesen is sisak nélkül, a nyomtatott Forbesban olvashatsz. Lapozz bele a magazinba!

The post Ha Putyinnak nemet mondok, holnap bezáratja az összes üzletemet appeared first on Forbes.hu.