:

Júliustól gyökeresen megváltozik a védőnői szolgálat

Hiányzó szerződések, összeomló adatbázis, tisztázatlan bérügyek – holnaptól államosítják a védőnői szolgálatot.

Július elsejétől az önkormányzatoktól veszi át az állam (pontosabban a centrum- és megyei kórházak) a védőnői szolgálat működtetését. A változás beállta előtt egy nappal ugyanakkor nagy a zűrzavar, írja a Népszava: sokaknak nincs új szerződése, a rendelők rezsijének fizetése is kérdés, és az egységes védőnői informatikai rendszer sem működik.

Több ebből Orbán: elfogyott a pénz, bicskanyitogató, amit az EU csinál Júliustól gyökeresen megváltozik a védőnői szolgálat

„Leírni sem lehet azt a káoszt, ami az államosítás körüli adatbekéréseket jellemzi. Érkezett például olyan kérdőív is, ahol egyszerűen nem lehetett főiskolánál magasabb végzettséget beírni, a múlt héten azután kiderült, hogy a védőnőket átvevő kórház ennek alapján mindenkit lejjebb sorolt egy kategóriával, tiltakozó levelünkre azután küldtek négy újabb táblázatot. Az informatikai rendszerek egységesítéséből nem lesz semmi, mindenki használja az eddigit tovább” – nyilatkozta a lapnak Szalainé P. Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője.

Szalainé elmondása szerint olyan körzet is akad, ahol azt mondták a védőnőknek: júliusban ne is számítsanak új munkaszerződésre.

Változik a bérstruktúra, akár 100 ezer forinttal is kevesebbet vihetnek haza

Az egységesítés céljával szemben akár még intézményen belül, átvevő osztályonként is eltérőek a munkáltatói feltételek. Van, ahol az alapbéren felüli juttatásokat is beleépítik a fizetésbe, máshol erről hallani se akarnak, vagy csak szeptemberig garantálják a bérkiegészítést.

Az önkormányzati extrajuttatásokat a kórházak egységesen nem fizetik továb. Még a védőnők benzinpénzén is spórolnak:

az önkormányzatok többsége a maximálisan adható összeget fizette nekik, a kórházak egységesen a minimumot.

„A legtöbb védőnőnek csökkenni fog, amit havonta bérként és azon kívüli juttatásként hazavisz. Az enyém például 97 ezer forinttal lesz kevesebb havonta az önkormányzati támogatások elvesztése miatt és nem én voltam a legelkényeztetettebb” – mondta Szalainé P. Boglárka.

The post Júliustól gyökeresen megváltozik a védőnői szolgálat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés