:

Szellemrészecskéket észleltek az Antarktisz jegében

Szellemrészecskéket észleltek az Antarktisz jegében

Egy új tanulmány alapján értékes megfigyeléseket végzettek egy, az Antarktisz jegébe temetett csillagászati detektor segítségével – írja a BBC. A műszer egy homályos felvételt készített a Tejútrendszerből, a kép neutrínókból áll.

Ezen szubatomi, szinte tömeg nélküli, közel fénysebességgel utazó részecskékre gyakran hivatkoznak szellemrészecskékként, mivel látszólag alig lépnek kölcsönhatásba a fizikai világgal.

Neutrínók folyamatosan bombázzák a Földet, érzékelésük azonban nem egyszerű.

Hogy a kutatók kimutathassák őket, egy antarktiszi jégtömböt detektorrá alakítottak. Subir Sarkar, az Oxfordi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint ez az első alkalom, amikor ezen részecskék révén láthatjuk galaxisunkat, ami segíthet megérteni a Tejútrendszer energiafolyamatait.

A neutrínókat felfoghatóak csillagászati hírvivőkként, amelyek alapvető folyamatokra mutatnak rá. Akkor jönnek létre, amikor a kozmikus sugárzás más anyagokba csapódik, ezen ütközések, azaz a neutrínók detektálása nem könnyű.

Az IceCube nevű műszer több ezer szenzorból és hosszú kábelekből áll, a detektort egy nagy jégtömbbe való lefúrás után befagyasztották. Amikor a neutrínók interakcióba lépnek a több milliárd jégrészecske valamelyikével, azt a rendszer észleli. A detektáló szenzor és az érzékelés ideje tükrében a szakértők meg tudják állapítani, hogy honnan érkezett az adott neutrínó.

A Tejútrendszert régóta vizsgálja az emberiség, a galaxist eddig többnyire az elektromágneses sugárzás különböző tartományaiban elemezték. Naoko Kurahashi Neilson, a Drexel Egyetem kutatója és a projekt tagja szerint a mostani az első „térkép”, amely más módszerrel, nagy energiájú neutrínókkal mutatja meg rendszerünket. Mindez jelentősen hozzájárul a galaxis alaposabb megértéséhez.

The post Szellemrészecskéket észleltek az Antarktisz jegében first appeared on 24.hu.