:

Azt mondják, vegyél állampapírt, közben lenyomják a kamatát

Azt mondják, vegyél állampapírt, közben lenyomják a kamatát

Ezerrel nyomja ránk a kormány az állampapírokat, de közben gyorsan bedönti az egyik népszerű lakossági papír kamatát. Most lesz igazán látványos, hogy mennyire agyonver minden mást az inflációkövető papír hozama. Ács világa.

Legkésőbb tavaly szeptember óta egyértelmű a matek: az inflációkövető Prémium Állampapír 2023-ban és 2024-ben is kimagasló hozamot nyújt majd. Decemberben azon morfondíroztam, érdemes-e a 35 százalék körüli kétéves hozam árnyékában egyáltalán bármi másban gondolkodni, annyira visít a kotta. Ehhez képest tavasztól hónapokon keresztül azzal lett tele a sajtó – amely addig szinte egyáltalán nem is foglalkozott a kérdéssel, aztán hirtelen a többszörösére nőtt az állampapíros cikkek száma –, hogy nem egyértelmű a választás. Hiszen elszálltak a rövid hozamok, ami ideiglenesen felfelé húzta magával a Bónusz Állampapír kamatozását is.

Annak ellenére, hogy igazából egy pillanatra se volt kérdéses a markáns dezinfláció az idei év második felére, meglepően nagy összegek áramlottak a lakosságtól diszkontkincstárjegybe és Bónusz Állampapírba is. Egy része ennek érthető, hiszen sokan tudatosan kimondottan rövid távra fektetnek be.

Az viszont már nem a tudatosság jele, ha valaki csak egymás mellé teszi a különböző termékek aktuális kamatszámait és ez alapján dönt.

Kiderült, hol folytatja karrierjét a Wall Street elismert magyar csillaga

Pár hónapig első blikkre azt láthattuk, hogy az éven belüli hozamok, illetve a kincstárjegyeket követő Bónusz Állampapír aktuális kamata hasonló ahhoz, amit az inflációkövető papírok kínálnak jövő tavaszig. Időközben csökkentették az inflációkövető papír prémiumát, így még július első napján is az látszott az allampapir.hu nyitóoldalán, hogy „Bónusz: 15,90 százalék” és „Prémium 14,75–15,50 százalék”. Csakhogy épp az elmúlt pár napban derült ki, hogy a Prémium diadalmenete gyorsabb lesz a korábban vártnál.

Mert miközben a Bónusz hozama gyorsabban kókad le annál, mint amire akár csak egy hónapja számíthattunk, a Prémiumé marad, sőt jövőre felfelé ugrik.

A kókadásban vastagon benne van a kormány keze is. Miközben hatalmas kampányba kezdtek az állampapírokat tolva, a kisbefektetők számára ezzel rontják a Bónusz kamatpotenciálját. Azzal ugyanis, hogy a befektetési alapokat és a bankokat a korábbinál nagyobb arányban állampapírba kényszerítik, a Bónusz kamatozását meghatározó rövid hozamot is meglökték lefelé. Nem is kicsit, június elején 13 százalék körül voltak a dkj-hozamok, ez mostanra 10 százalék alá esett.

Az előző Bónusz-széria (2025/N) kamatfordulója épp most van, 15,8-ról 13,9-re csökken majd a következő három hónapra szóló kamata. Ami még mázli is, hiszen az elmúlt napok drasztikus hozamcsökkenését még nem követi le teljesen.

A jelenleg kapható 2026/O kamatozása viszont július 17-én fordul. Ennél, mivel az utolsó négy dkj-aukció átlaghozamát követi, aukciókat pedig hetente tartanak, már drasztikusan romlik majd a következő kamatperiódusra fizetendő kamat, várhatóan 10 százalék közelébe.

Végső soron semmi rendkívül nem történt azon túl, hogy a kormány állampapírba kényszerítő intézkedése felgyorsította a rövid hozamok amúgy is beindult esését.

Hamarabb lett nyilvánvaló, hogy a Bónusz hozama a következő időszakban a közelébe se ér majd a Prémiuménak. A jövő évre vonatkozó inflációs várakozások egy icipicit talán lefelé csorogtak az elmúlt hónapban, de ez a Prémium prémiumának csökkentésével együtt legfeljebb annyit jelent, hogy a hosszú papírtól a jelenlegi 15,50 százalék után nem 20, hanem inkább 19 százalékos kamatozásra számíthatunk 2024 tavaszától.

Jövőre teljesen reális várakozás, hogy a Prémium kamata több mint duplája lesz a Bónuszénak. 10 vagy 20, annyira azért nem mindegy. Persze, továbbra is érdemes tisztában lenni azzal, hogy elvileg módosíthatják a visszaváltási jutalékot. Még ha a mostani 1 százalékot meg is emelik (ennek annyira rossz üzenete lenne a kisbefektetők felé, hogy kicsi rá az esély), akkor is minden rövid futamidejű állampapírt agyon fog verni az inflációkövető papír, a visszaváltás jutalékát pár hét alatt kitermeli.

Senki se dőljön tehát be a magas kamaton utolsó napjait töltő Bónusznak, inkább célszerű gyakorlatilag minden más papírból a megfelelő időpontban (dkj-lejáratkor, a Bónusznál legkésőbb a kamatforduló napján) átzsilipelni a Prémiumba.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter mutatja az általa megvásárolt nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án.

The post Azt mondják, vegyél állampapírt, közben lenyomják a kamatát appeared first on Forbes.hu.