:

Hamarosan elpusztulhat egy közeli csillag

Hamarosan elpusztulhat egy közeli csillag

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján néhány évtizeden belül elpusztulhat a Betelgeuse – írja a ScienceAlert. A csillag kozmológiai szempontból igen közel, mintegy 650 fényévre fekszik.

Szaio Hidejuki, a Tohokui Egyetem munkatársa és kollégái az objektum fényességének változásait elemezték, és megállapították, hogy az ingadozások a csillag életének végső szakaszát jelölhetik. Ez már korábbi vizsgálatok során is felmerült.

A vörös szuperóriás évek óta komolyan foglalkoztatja a kutatókat. A csillag 2019-ben váratlanul elsötétült, azóta több ingadozást is mutatott, idén pedig elérte fényereje eddigi csúcsát. A fényváltozásokra több magyarázat is született, egyes szakértők egészen odáig mentek, hogy egy idegen civilizáció technológiája hathat az objektumra.

A Betelgeuse típusából adódóan gyors, heves életet él, a csillag mindössze 10 millió éves. Az égitest jelenleg fel van fújódva, és egyre fogy a magfúziójához szükséges anyag.

A friss publikáció alapján az objektum évei meg vannak számlálva.

A csapat a csillag változásait elemezve arra jutott, hogy nem évezredei, hanem évtizedei lehetnek hátra.

Amennyiben a modellek helyesek, úgy a Betelgeuse már a mi életünkben összeomolhat, szupernóvát alakítva ki.

Érdemes hozzátenni, hogy az új adatokat független szakértők még nem vizsgálták felül. A Betelgeuse-zel kapcsolatban továbbra is sok a kérdőjel, ezért tovább fogják vizsgálni a kutatók.

The post Hamarosan elpusztulhat egy közeli csillag first appeared on 24.hu.