:

Sötét titkokra keres választ egy új űreszköz

Sötét titkokra keres választ egy új űreszköz

Elindult az európai Euclid műhold – írja a BBC. Az űreszközt a floridai Cape Canaveralról bocsátották fel szombaton a SpaceX segítségével.

Az Euclid nagyjából egy hónap alatt állhat végső pályára, feladata az lesz, hogy elkészítse a kozmosz 3D-s térképét. A műhold 18 évnyi tervezés és fejlesztés után indult el, a projektbe közel 2000 szakértő csatlakozott be.

Az Euclid nagy felbontású felvételeket készít majd, amelyek a Tejútrendszeren kívüli extragalaktikus égbolt több mint egyharmadát le fogják fedni. Az űreszköz emellett több száz millió galaxist és csillagot vizsgál majd meg ugyanabban a régióban közeli infravörös spektroszkópiával.

A projektet finanszírozó Európai Űrügynökség szerint a képek minősége legalább négyszer élesebb lesz, mint a földi égboltfelméréseké.

Az adatok lehetővé teszik majd, hogy a kutatók még jobban megértsék a sötét anyagot és a sötét energiát.

Előbbi egy titokzatos, csillagászati műszerekkel közvetlenül nem detektálható anyagtípus, utóbbi pedig egy feltételezett, erős antigravitációs hatású energiaforma. A sötét anyag és a sötét energia nyomai ugyan kimutathatóak a világegyetemben, a kutatók mégis alig tudnak bármit róluk.

The post Sötét titkokra keres választ egy új űreszköz first appeared on 24.hu.