:

Így változott a hitelfelvételi kedvünk

Továbbra is összeomlás jellemzi a lakáshiteleket az MNB friss, májusi számai szerint.

Jelentős visszaesés tapasztalható a lakáshitel-felvételi kedvünkben: májusban 68 százalékkal kevesebb hitelt vett fel a lakosság, mint tavaly ugyanekkor. A személyi kölcsönöknél 14 százalékos a visszaesés.

A vállalatoknál az 1 millió euró érték alatti euró hitelek csökkentek, az afeletti euróhitelek pedig valamelyest nőttek egy év alatt.

A tavaly májusi adatokhoz viszonyítva 68 százalékkal kevesebb hitelt vett fel a lakosság.

Az új lakáscélú hitelszerződések közel egészét éven túli kamatfixálás mellett kötötték a háztartások a hitelintézetekkel, a kamatfixálás átlagos hossza 138 hónap volt – írja az MNB információi alapján a Portfolio.

A személyi hitelek esetében az átlagos hitelköltség-mutató és az új szerződések értéke egyaránt emelkedett az előző hónaphoz képest, tavaly májushoz képest azonban a személyi hiteleknél 14 százalékos visszaesést látni.

Növekvő betétek

A lakossági ügyfelek számára a babaváró támogatáshoz kapcsolódóan nyújtott hitelek új szerződéses összege májusban 18,4 milliárd forint volt. A program kezdetétől május végéig pedig összesen 2170 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a háztartások a hitelintézetekkel.

Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 19,1 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 47,8 milliárd forintos növekedést mutatott májusban.

A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően, szezonálisan igazítva összességében 91,0 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 177,1 milliárd forinttal csökkent májusban.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 161,9 milliárd forintos, míg a devizabetétek esetében 15,3 milliárd forintos nettó betétkivonás volt megfigyelhető a hónapban.

A vállalatoknál is

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya – csak a tranzakciókat figyelembe véve – szezonálisan igazítva 267,0 milliárd forintos, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 243,4 milliárd forintos növekedést mutatott.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint, tranzakciókból eredően a forinthitelek állománya 184,4 milliárd forinttal, a devizahitelek állománya 58,9 milliárd forinttal nőtt.

The post Így változott a hitelfelvételi kedvünk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés