:

Megháromszorozná a teljesítményt a kormány, de a függőséget mégsem csökkenti?

A maihoz képest megháromszorozná a kormány a szélerőmű-kapacitást. Prioritás az energiaimporttól való függés csökkentése, az utóbbit célzó irányszámok mégsem módosultak a Nemzeti Energia- és Klímatervben.

A szélerőmű-kapacitás háromszorosra növelése mellett az energiaimport-függőség csökkentését tartja prioritásnak a Nemzeti Energia- és Klímaterv, az erre vonatkozó fő célszámok mégsem módosultak a korábbiakhoz képest – írja a Portfolio.

Arról, hogy a legfontosabb 2030-as magyar energia- és klímapolitikai célszámokat hogyan módosítaná a kormány, már az Energiaügyi Minisztérium közleménye is beszámolt, de a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) felülvizsgált változata a bejelentettek mellett további érdekes változásokat is tartalmaz.

Több ebből Vodafone-deal után: európai színpadra vágyik a 4iG? Orbán Ráhel így lesz a legnagyobb földbirtokos a tokaji borvidéken

A NEKT a kormány honlapján elérhető frissített verziója nem a végleges dokumentum, a társadalmi egyeztetés hatására még alakulhat. Végleges frissített változatát 2024 júniusáig kell beadni az Európai Bizottságnak.

Az üvegházhatású gázok csökkentése

A frissített verzióban szereplő egyik legfőbb változás, hogy a kormány az eddigi 40 helyett 1990-hez képest legalább 50 százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok (ÜHG) bruttó kibocsátását 2030-ig. 2022-ben ez az érték -37,4 százalék volt.

Az Európai Unió közös, az egyes tagállamokra nézve nem kötelező célja, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal mérsékelje ÜHG-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Nő a naperőmű-kapacitás

A magyar naperőmű-kapacitás beépített teljesítőképességére vonatkozó célszám 6 GW-ról 12 GW nőhet 2030-ig a terv szerint.

Ez közel 4,9 GW volt május végén-június elején. Az uniós napenergia-stratégia 2030-ra összesen legalább 600 GW uniós fotovoltaikus kapacitás elérését tűzi ki célul.

Nem csökken az energiaimport-függőség

A frissített NEKT összefoglaló táblázata szerint nem módosult a 2030-as 80 százalékos földgáz-importkitettségi, vagyis függőségi cél. Holott már a hatályos dokumentum szerint is cél a fogyasztáscsökkenés és a hazai kitermelés bővülése nyomán a gázimport-arányunk 70 százalék közelébe történő csökkentése 2030-ra.

A földgázellátás-kitettségünk 2022-ben 85 százalékos volt.

The post Megháromszorozná a teljesítményt a kormány, de a függőséget mégsem csökkenti? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés