:

Óriási visszaesés: mégis mi történik most az ingatlanpiaccal?

Csökken a hitelfelvétel, csökkennek az értékesítések, de a második félévvel kapcsolatban optimistábbak a szakemberek.

Az idei átlagos tempójára állt vissza júniusban a hazai ingatlanpiac, amely összességében rendkívül gyenge első féléves bizonyítvánnyal zárt – áll a Duna House Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében. 2023 júniusában a Duna House saját adatain alapuló becslése alapján országosan 7 120 adásvétel történt,

amely az előző évhez mérten újra 30 százalék feletti visszaesést jelent a tranzakciók számában.

A májusi erősebb hónap ellenére a 2023-as első féléves adatok jelentős visszaesést mutatnak a vállalat becslése alapján. Az idei első félévben összesen 43 987 adásvétel történt, amely a tavalyi (2022) első félévhez képest 41 százalékos, az erősebb 2021-hez képest 47 százalékos, de még a járvánnyal sújtott 2020-as év első feléhez képest is 26 százalékos elmaradást mutat.

Több ebből Hiába lépett nagyot az MNB, a bankok nem akarják követni Nagyot ugrott a forint – csak nem a jó irányba

Az ingatlanközvetítő vállalat által adott idei éves 90-110 ezer tranzakciót mutató előrejelzési sávnak, így az alsó értékétől is kisebb elmaradásban van jelenleg a piac. Igaz a szakemberek eddig is erősebb második félévet vártak, amelyet most az otthonteremtési támogatások bejelentett változásai tovább erősíthetnek, az előrehozott vásárlásoknak köszönhetően.

Ebben a kamatkörnyezetben senki nem akar hitelt felvenni

Május hónapban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján 48 milliárd forintos volumen becsülhető, ami stagnáló, az előző havi becsült adattal megegyező hitelpiacot mutat.

Az előző év júniusi MNB tényadathoz képest az idei havi adat még mindig 63 százalékos visszaesést jelent.

2023 első félévében, így az MNB tényadatai és a Credipass becslése alapján összesen 253,49 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, ami a 2022-es első félévhez képest (775,38 milliárd forint) 67 százalékkal kisebb hitelpiacot jelent.

A második félévben a szakemberek a CSOK mellé még biztosan felvehető államilag támogatott hitelek iránti fokozott érdeklődésre számítanak.  

The post Óriási visszaesés: mégis mi történik most az ingatlanpiaccal? appeared first on Forbes.hu.