:

Újabb brutális áremelési hullám jön itthon, szinte mindenki ezzel számol

A hazai vállalkozások vezetőinek jelentős része árnövekedéssel számol.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) féléves konjunktúravizsgálata részeként 2023 áprilisában összesen 2 061 hazai vállalkozás vezetője számolt be a belföldi értékesítési árak és az exportárak várható alakulásáról, írja a GVI Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében.

A válaszadók 74 százaléka az értékesítési árak emelését tervezi a következő félévben, 8 százalékponttal kevesebben, mint 2022 októberében.

2022 áprilisa óta először csökkent az előző félévhez képest azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek áremelkedésre számítanak. Az árak növelését tervező vállalkozások aránya ugyanakkor továbbra is meghaladja a járvány előtti időszakban tapasztalható szintet.

Több ebből Komoly bajban van a kormány, óriási az első negyedéves hiány Hiába lépett nagyot az MNB, a bankok nem akarják követni

A cégek 36 százaléka az inflációval azonos mértékű áremelést prognosztizál. Az inflációnál nagyobb mértékű áremelkedést várók aránya 15 százalékról 6 százalékra esett vissza az előző félévhez képest. Az áremelkedést várók arányának csökkenésével párhuzamosan nőtt azon cégek aránya (15-ről 22 százalékra), amelyek szerint nem változnak az értékesítési áraik a következő félév során.

A kereskedelemben emelnének a legtöbben

A 10–49 fős és az 50–249 fős vállalatok számolnak leggyakrabban emelkedő értékesítési árakkal (78-81 százalék), míg az ágazatokat tekintve az építőipari (77 százalék), a szolgáltatási (76 százalék) és a kereskedelmi (84 százalék) cégek vélekednek ugyanígy legnagyobb arányban. A tisztán hazai tulajdonban álló vállalkozások (76 százalék), valamint a részben (81 százalék) és a nem exportálók (75 százalék) nagyobb arányban számítanak áremelésre, mint a külföldi tulajdonú (68 százalék) és döntően exportra termelő (66 százalék) cégek.

A külföldre értékesítő vállalkozások 39 százaléka ítélte meg úgy, hogy nőni fognak az exportáraik, ami októberhez (63 százalék) képest jelentős csökkenést jelent. Így a 2020 októbere óta tartós, folyamatosan növekvő tendencia azok arányában, akik az exportárak növekedésére számítanak, 2023 áprilisában megtört.

The post Újabb brutális áremelési hullám jön itthon, szinte mindenki ezzel számol appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés