:
Breaking News

A családtámogatásokhoz is hozzányúlna a kormány?

A családtámogatásokhoz is hozzányúlna a kormány?

A közkiadások hatékonyságának felülvizsgálatát tervezte be a kormány a következő évekre, és ennek keretében a költségvetés legfontosabb területeit tekintik át a Pénzügyminisztérium vezetésével és egy új munkacsoport felállításával. Fókuszba kerülnek az egészségügyi, a családtámogatási, a lakhatási, az oktatási és az állami beruházásokkal kapcsolatos kiadások, valamint a különböző adókedvezmények is.

Erről a Portfolio írt, egy, a kedd éjszaka kitett Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján. Ennek értelmében a Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoportnak három feladata lesz:

a közkiadások megfelelőségének részletes vizsgálatában történő közreműködés a felülvizsgálat tárgyát képező területeken, különös tekintettel azok pozitív társadalmi hatására, a gazdasági növekedéshez való hozzájárulásra, valamint a költségvetési egyenlegre és a középtávú fenntarthatóságra gyakorolt hatásáramindezek alapján javaslattétel intézkedésekre és szakpolitikai lehetőségekre, amelyekkel az érintett kiadási területeken megtakarításokat és hatékonyságnövelést lehet elérni,a megtakarítási és hatékonyságnövelési ajánlások költségvetési tervezés és a középtávú költségvetési kitekintés meghatározása során történő figyelembevételének nyomon követése. Komoly bajban van a kormány, óriási az első negyedéves hiány

Nem fűnyírás és nincsenek tabutémák

Az állami kiadások átvizsgálásakor nincsenek tabutémák:

a családi pótlék, az anyasági támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a babaváró támogatások, és különböző lakástámogatások, valamint a különböző szja-kedvezmények is terítékre kerülhetnek,

írta a Portfolio.

Nem csoda, hogy a kormány új fokozatba kapcsolna a spórolásban: éppen hétfőn érkeztek a számok, amelyek szerintnagyobb hiánnyal nyitotta a kormány az évet, mint az előző hármat együttvéve.

Üzenetértékű, hogy az államkassza rendkívül terebélyes kiadási oldalának vizsgálatának első körébe érzékeny területek is bekerültek, mint például a családtámogatások. Az mindenképpen kedvező üzenet, hogy ezúttal úgy tűnik, hogy az állami költségvetés kiadási oldalán végre nem fűnyíróelv alapján tervez megtakarítást elérni a kormány, hanem a strukturális szempontok is felértékelődhetnek.

Korhatárok, összegek, vesztesek: minden az újraszabott lakástámogatásról

Ez most még nem segít

Mindez egy döntéselőkészítés megkezdése, vagyis ez a kormánydöntés nem fogja megoldani a költségvetés rövidtávú gondjait idén és jövőre, de később, ha a kormány ez alapján kiadásracionalizáló és -csökkentő programot hajt végre, akkor az már tartósan javíthatja az államháztartás egyenlegét középtávon.

The post A családtámogatásokhoz is hozzányúlna a kormány? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés