:

Megint brüsszeli eljárások jöhetnek a nyakunkba, ezt kifogásolja az EU

Megint brüsszeli eljárások jöhetnek a nyakunkba, ezt kifogásolja az EU

Az Európai Bizottság (EB) szerdai ülésén várhatóan elfogadja a jogállamiság helyzetéről szóló éves értékelését. Lapértesülések szerint Magyarországgal kapcsolatban elismerik ugyan az uniós pénzek fejében elfogadott reformokat, de nem tartják eredményesnek a magas szintű korrupció elleni intézkedéseket.

A Népszava birtokába került, Magyarországról szóló összefoglalóban az EB elismeri, hogy Magyarország végrehajtott egy sor olyan reformot, amelyre a testület a tavalyi értékelésében javaslatot tett. Ezek döntő többsége az igazságügyi reformhoz, illetve a korrupció elleni harchoz kapcsolódik, és feltétele a Brüsszelben felfüggesztett pénzek felszabadításának. A tavaly óta teljesített ajánlások között említi az Országos Bírói Tanács szerepének a megerősítését, a Kúriára és a Kúria elnökére vonatkozó szabályok kiigazítását, az Integritás Hatóság létrehozását, az uniós források elköltésének jobb felügyeletét biztosító szabályozást.

Sztárbefektető az EU-n kívüli életről: nem Svájc leszünk, hanem Szerbia vagy Moldova

Még mindig a korrupció

Az EB ugyanakkor megállapítja, hogy mindezek ellenére

a magas szintű korrupciós ügyekben folytatott nyomozások, büntetőeljárások nem elég eredményesek.

Megjegyzi, hogy a nyilvános konzultációkra vonatkozó és szintén az EU nyomására elfogadott új szabályok gyakorlati hatását még fel kell mérni.

A korrupció elleni hatóság nem hajlandó szerződéseket kiadni: „Nem tartoznak harmadik félre” (frissítve)

További brüsszeli megállapítások:

továbbra is jelentős aggályok merülnek fel a sajtószabadsággal kapcsolatbannem sikerült létrehozni a vagyonnyilatkozatok hatékony ellenőrzési rendszerét és megreformálni a lobbizásra, valamint a forgóajtókra vonatkozó szabályokat (forgóajtó-jelenségnek nevezik, amikor egyes ágazatokon belül magas beosztású munkatársak az állami, illetve az ahhoz kapcsolódó magánszektor között váltanak munkahelyet) várni kell a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi tagjaira jellemző összeférhetetlenség teljeskörű kiiktatására isa kiszámíthatatlan szabályozási környezet és az elhúzódó rendeleti kormányzás aláássa a jogbiztonságottovábbra is aggodalomra ad okot, hogy az állami hatóságok nem hajtják végre európai bíróságok ítéleteit

Ennek megfelelően az Európai Bizottság ismét ajánlásokat tesz a magyarországi hatóságoknak a felsorolt aggályok leszerelésére.

The post Megint brüsszeli eljárások jöhetnek a nyakunkba, ezt kifogásolja az EU appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés