:

A CT és az MR államosítása csak az első lépés, további állami beavatkozások jöhetnek az egészségügyben

Nekiugrik az egészségügynek az állam: a CT és az MR múlt heti államosítása csak az egyik lépés a sok közül Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára szerint.

Pénteken, egy utolsó pillanatban benyomott módosítással szavazta meg a parlament a költségvetési törvényben, hogy 2024 novemberétől már csak az állami intézményekben lehet közfinanszírozott CT- és MR-vizsgálatokat végezni.

Jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, ők vagy teljes szolgáltatást, vagy kórházakban közreműködőként biztosítják – utóbbit a kórházak szerződéses partnereként. A módosítás közben ezeket a szerződéseket fel kell mondani, ami a kórházak feladata. A megszüntetett szerződéseket kártalanítják, de az összeg később kerül meghatározásra. A szolgáltatók felajánlhatják a gépeiket megvételre az államnak.

A hvg.hu friss cikke részben azt összegzi, milyen hatása lesz a most meghozott döntésnek. Az érintettekkel és szakértőkkel folytatott beszélgetések alapján:

kiesnek a rendszerből a képalkotó diagnosztikai berendezések, ezeknek a pótlása pedig sokba kerülhet az államnak;nehéz lesz a szakembereket átcsábítani a magánegészségügyből az államiba, emiatt hosszabbodhatnak a várlólisták;a szolgáltatás minősége romolhat.

Ezekre legutóbbi közleményében a Magyar Orvosi Kamara országos elnöksége is figyelmeztetett.

Államtitkár: ez csak egy lépés a sok közül

A hvg.hu megkérdezte a törvénymódosításról Takács Pétert, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárát. Takács szerint az államosítás „azokra a kapacitásokra vonatkozik, amelyek közfinanszírozott szolgáltató területén, de magántulajdonban lévő gépek. Tehát például egy vármegyei kórház területén magántulajdonban lévő CT- vagy MR-gép van, azt szeretnénk állami tulajdonúval kiváltani”. Takács azt is hangsúlyozta, hogy a magánszolgáltatók továbbra is végezhetnek ilyen vizsgálatokat. „Tehát ez nem olyan lesz, mint a meddősségkezelés, ahol tényleg egy teljes állami tulajdonba vonás történt”.

Az államtitkár így foglalta össze a lényeget: „A cél a tiszta viszonyok teremtése, ezt elkezdtük számos fronton, szeretnénk a köz- és magánellátást egyértelműen szétválasztani. Ez a beteg érdeke is, a szürkezónából mi tiszta, fekete-fehér helyzetet szeretnénk teremteni, ez egy lépés a sok közül”. A „szürkezóna” kifejezéssel használata kérdéses. A hvg.hu emlékeztet, hogy a közfinanszírozott magánegészségügyi ellátás szigorúan szabályozott piac, ahol az állam határozza meg az árat, a szolgáltatás minőségét, hogy mennyit lehet belőle nyújtani, és hogy kit enged be a piacra. Ahogy egy érintett fogalmazott:

innen senki nem hordta haza talicskával a pénzt.

Borítókép: A Duna Medical Center magánkórház új épülete 2021 április (Sebestyén László)

The post A CT és az MR államosítása csak az első lépés, további állami beavatkozások jöhetnek az egészségügyben appeared first on Forbes.hu.