:

Gulyás: A pedagógusok többségének nincs problémája az új törvénnyel

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra az első kormányinfót tartotta meg csütörtök délelőtt a státusztörvény elfogadása óta.

A csütörtöki kormányinfón elhangzott főbb állítások (cikkünk frissül):

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 6000-7000 milliárd forintba kerülne a pedagógusbérek emelése, ebből 800 milliárd forint lesz uniós pénz. 2027-re egymillió forint is lehet a tanárok bruttó fizetése, „ha a baloldal engedi”.Gulyás össznépi jóslásnak hívta, hogy a tanárok tömegesen felmondanának a státusztörvény miatt. Szerinte a többség a pályán szeretne maradni, és a kormány mindent megtesz azért, hogy javítsanak az alacsony béreken. „A pedagógusok többségének nincsen semmilyen problémája az új törvénnyel kapcsolatban.”MR- és CT-vizsgálatok államosítása: a MOK félelmeivel ellentétben a józan ész is azt diktálja, hogy rövidebbek lesznek a várólisták. Gulyás azt mondja, már régóta szerették volna megtenni a lépést, a kormány szerint nem jó, ha a magán- és az állami egészségügy keveredik.A kórházi patikák kiszervezéséről Gulyás azt mondta, még nincsenek kész tervei a kormánynak. A kórházak gyógyszerbeszerzése minden bizonnyal változni fog.Varga Judit kinevezéséről: Varga 2019-ben is legszívesebben európai parlamenti képviselő lett volna, de amikor miniszter lett, akkor is azt mondta, hogy legkésőbb 2024-ben távozna az EP-be.Az állam továbbra is tárgyal a reptér megvásárlásáról.Jövőre nem lesz más változás a családtámogatásokban (a csok-on és a babaváró hitelen kívül). Nem változnak a családi pótlékra, valamint az szja-mentességre vonatkozó előírások sem. (A kormányinfó későbbi pontján ezt arra módosította, hogy felülvizsgálatok lehetnek és lesznek, de a „lényegét tekintve nem lesz változás”.)A kormány 169 milliárd forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a rezsialapból közintézményeknek.Orbán Viktor miniszterelnök augusztusban megy szabadságra.Arról, hogy Mészáros Lőrinc gigabankja, az MBH beszáll-e a magyar kórházak adósságfinanszírozásába, még nincs kormányzati döntés.Magyarország nem fogja blokkolni Svédország NATO-csatlakozását.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 9-én.

The post Gulyás: A pedagógusok többségének nincs problémája az új törvénnyel appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés