:

További tízmilliókkal nőhet egy átlagos lakás ára

További tízmilliókkal nőhet egy átlagos lakás ára

Hozzá kell szokni a 350 ezer forint körüli törlesztőrészletekhez azoknak, akik jövőre vesznek ingatlant. Ennyit számít a városi CSOK kivezetése.

Több mint 30 millió forinttal nagyobb hitelterhet jelenthet egy háromgyerekes családnak a lakásvásárlás jövőre, mint idén – írja a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében a Bank360.hu. A különbséget a városi CSOK kivezetése jelenti.

Pénz Forbes 5 perc olvasás
Mikor érdemes lakást venni? Ez a kalkulátor megkönnyíti a döntést
Zöld Madzin Emília 7 perc olvasás
Megnéztük, milyen lesz a jövő minimalista és környezetbarát otthona

A CSOK a kormány döntése alapján jövőre már csak az általuk kijelölt, 5000 fő alatti településeken vásárolt ingatlanoknál lesz elérhető. A portál számítása szerint ez azt jelenti, hogy egy 15 millió forintos lakáshitel havi törlesztőrészlete 50 ezer forinttal növekszik. Ez húszéves futamidővel számolva 11-12 millió forint többletköltséget jelent.

Nagyobb a törlesztő, mint a nettó mediánbér

A 15 millió forintos kedvezményes hitel a három-, vagy többgyerekes családoknak érhető el a CSOK-on keresztül. Húszéves futamidővel ez havi 83 ezer forintos törlesztőrészletet, és közel húszmillió forint teljes visszafizetést jelent. Azoknak, akik legfeljebb egy gyereket vállalnak, vagy egyáltalán nem alapítanak családot, több mint 31 millió forintot kell visszafizetniük ugyanekkora hitelfelvétel esetén. A 31 milliós végösszeg akkor jön ki, ha az igénylő legalább nettó 600 ezer forintos havi jövedelmet igazol a bank felé.

Egy 60 millió forint értékű lakás vásárlása már látványosan nagyobb terhet ró a családokra CSOK nélkül, mint a jelenlegi feltételekkel. 20 millió forint önerővel számolva a havi törlesztőrészlet jelenleg 214 ezer forint lenne, míg jövőre, a CSOK nélkül már 343-348 ezer forint. Utóbbi szintén egy kedvezményes hitel legalább nettó 600 ezer forint jövedelemmel rendelkezőknek. Aki ezt nem tudja igazolni, az csak rosszabb feltételekkel kaphat kölcsönt.

Húszéves futamidővel számolva ez összesen 31 millió forint többletköltséget jelent.

Ráadásul a CSOK kivezetésével az illetékmentesség is megszűnik. A lakásvásárló családoknak ezentúl a vagyonszerzési illetéket is ki kell fizetniük, ami az ingatlan értékének 4 százaléka. Az építkező családok pedig ötmillió forintig visszaigényelhetik az áfát a CSOK keretein belül, ez a lehetőség szintén megszűnik az év végével.

The post További tízmilliókkal nőhet egy átlagos lakás ára appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés