:

Egyre dühösebbek az agglomerációban élők, újabb városban tiltják az építkezést

Locsolási tilalom, poros utcák, kígyózó sorok a dugóban és az orvosnál: Érd megtelt. A 70 ezres város polgármestere radikális döntést hozott.

Túlnépesedett Budapest környéki városból sok van, de Érd közülük is kiemelkedik. A városban már több mint 70 ezer ember él, a település hamarosan a tíz legnépesebb magyar város egyike lesz. Ez akkora terhet jelent például az ivóvízhálózatnak, amit már nem bír el, ezért a polgármester nemrég locsolási korlátozást vezetett be.

Az ivóvíz csak az egyik sarkalatos pontja a Budapest környéki településeken növekvő konfliktusoknak.

Érd polgármestere, Csőzik László ezért döntött amellett, hogy július 15-től már nem ad ki több építési engedélyt a településen. Úgy látja, már most is telítettek az óvodák, iskolák, az orvosi rendelő előtt kígyózó sorok állnak, és hiába építettek új parkolókat, Érd alsó és felső vasútállomása környékén már alig találni helyet. Több évtizedes lemaradással aszfaltozzák a földutakat, állami támogatás nélkül pedig nem tudnak gyorsabban haladni vele. Az Érdre költözőknek tehát hiába ígéri egy ingatlanos, hogy egy éven belül leaszfaltozzák az utcát, ez nem biztos, hogy megtörténik. Néhány helyen a közvilágítás sem megoldott.

Csőzik ezért döntött a változtatási tilalom bevezetése mellett. Ez azt jelenti, hogy a családi házas területeken nem lehet több társasházat építeni Érden.

A Budapest környéki településeket szétnyomja, szétrobbantja ez a teher, az itt élők egyre dühösebbek

– mondta a polgármester az Indexnek.

Érden 2600 beépítetlen telek van, a változtatási tilalom pedig megakadályozza, hogy az ingatlanfejlesztők itt lakótelepeket építsenek fel.

The post Egyre dühösebbek az agglomerációban élők, újabb városban tiltják az építkezést appeared first on Forbes.hu.