:

Rendkívüli drágulás jön az árstop kivezetése után

Akár harmadával is emelkedhet az étolaj, a sertés és a csirkemell ára az árstop kivezetése után Raskó György agrárközgazdász szerint. 

Árstop után: mi lesz a tojással és a csirkehússal?

A szakember a Napi.hu-nak azt mondta, hogy

a beszerzési ár nagyjából harmadával meghaladja a másfél éve befagyasztott eladási árakat a nagy diszkontoknál, ezért lehet ekkora az áremelkedés;a kisboltokban még drágább lehet az áru, ahol az új, kötelező akciókra vonatkozó szabályozás nem érvényes;a takarmányárak csökkenése miatt a tojás ára valószínűleg nem fog emelkedni, a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára akár kilónként átalagosan 500-600 forinttal emelkedhet,Raskó szerint 30-40 százalékos emelkedés biztos, hogy az étolajban is „benne van”; a cukornál ennél jóval magasabb. A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt.

Infláció: 10 hónapja 20 százalék felett

A múlt héten ismertetett inflációs adat még mindig 20 százalék felett volt – ahogy arról ma írtunk, 10 hónapja nem tudott e szint alá törni az infláció. Az élelmiszerárak tekintetében ugyanakkor fordulat látszik.

Az árstopokat a kormány augusztus 1-jével vezeti ki, kérdés, hogy ez majd megdobja-e az inflációt újra. A súlyuk a KSH árkosarában nem jelentős, így önmagában ezek áremelkedés nem biztos, hogy növelni fogja majd a pénzromlás ütemét, ami így is csak lassan csökken és egyelőre magas szintem ragadt, még régiós szinten is.

The post Rendkívüli drágulás jön az árstop kivezetése után appeared first on Forbes.hu.