:
Breaking News

Indiában már drágább a paradicsom, mint a benzin

Indiában már drágább a paradicsom, mint a benzin

Az El Nino megérkezésével egyre több helyen tapasztalhatunk szélsőséges időjárási körülményeket, ami sajnos az növény- és zöldségtermésre is rányomja a bélyegét. A trópusi éghajlattal bíró Indiában különösen a paradicsomültetvények szenvedték meg ezt, melynek eredményeként 400 százalékos infláció alakult ki pár hónap alatt. Csak viszonyításképp: egy kilogramm paradicsom már többe kerül, mint egy liter benzin – írja az Euronews.

Az olyan nagyvárosokban, mint a 25 milliós Mumbai, vagy a 32 milliós Delhi, a paradicsom kilónkénti 40 rúpiáról (166 forint) 160 rúpia (665 forint) fölé emelkedtek. Történt mindez annak ellenére, hogy néhány hónappal korábban a paradicsom kereskedelmi ára 2 rúpia (8 forint) alá zuhant, ami miatt szenvedtek a gazdák.

A paradicsom az indiai konyha egyik legfontosabb alapanyaga, a hiányt pedig jól jelzi, hogy még a McDonald’s is bejelentette, bizonytalan ideig egyik szendvicsükhöz és salátájukhoz sem kínálnak paradicsomot.

Ezzel együtt megjelentek a visszaélések is: a tolvajok a farmokat és a teherautókat is célba vették. A boltokban szinte üres a zöldséges sor ezen része, ahol pedig még van paradicsom, ott biztonsági őrök vigyáznak a készletre.

Mi okozza a terméshiányt?

Júniusban perzselő hőhullám sújtotta Indiát, a hőmérséklet volt, ahol elérte a 43,5 Celsius-fokot, melynek eredményeként a kórházak és a halottasházak is megteltek. A július némi enyhülést hozott, és Újdelhiben az elmúlt 40 éve a legcsapadékosabb júliusi napját regisztrálták.

Ez a változás azonban villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozott, amelyekben több tucatnyian meghaltak. Az évszakhoz egyáltalán nem illő időjárás miatt az országban betegségek is pusztítják a paradicsomtermést.

The post Indiában már drágább a paradicsom, mint a benzin first appeared on 24.hu.