:

A kilátásba helyezett felmondások nélkül is jelentős a pedagógushiány

A kilátásba helyezett felmondások nélkül is jelentős a pedagógushiány

A mindenki számára elérhető Közszolgállás portál adatai alapján térképre tette a 444, hogy mekkora a tanárhiány. Jelenleg több mint ötezer, egészen pontosan 5011 betöltetlen pedagógus álláshely van.

A státusztörvény miatt kilátásba helyezett felmondások nélkül is nagy a gond pedagógushiány terén. A Miniszterelnöki Kormányiroda Kormányzati Személyügyi Központja által működtetett Közszolgállás portálon mindenki számára elérhetőek a közszféra betöltetlen állásai. Jelenleg 7000 aktuális állásajánlat szerepel a weboldalon.

Aggasztó számok mutatják: nem nagyon akar senki tanár lenni

Az oldalon számos szempont alapján lehet keresni, van szabadszavas kereső és megyei szűkítés is. Ezeket felhasználva a július 12-i, szerdai adatbázisból a 444 kigyűjtötte és térképre tette, hogy mekkora a pedagógushiány Magyarországon. A „tanár”, a „tanító” és a „pedagógus” keresőszavakra megyei bontásban kérték le az álláshirdetéseket.

Több mint ötezer, egészen pontosan 5011 találatot kaptak, vagyis ennyi betöltetlen pedagógus álláshely van (az adatokat torzíthatja, hogy vannak olyan intézményvezetői pályázatok is, amelyeket akár az adott óvoda vagy iskola dolgozói is elnyerhetnek – de ilyenkor a helyükre valószínűleg új pedagógust is fel kell venni).

A legtöbb pedagógust Pest megyében (990) és Budapesten (728) keresik, de csaknem félezer (491) betöltetlen pedagógus álláshely van Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Mindössze három olyan megyét találni, ahol száznál kevesebb üres pedagógusállás van: Csongrádban és Vasban 99-99, míg Békésben 92.

Több ebből A tanároknak huszadika körülre elfogy a fizetése – a bér nemcsak megalázó, hanem egyszerűen nem elég Munkajogász: Ha egy pedagógus léphet, ne fontolgassa tovább Ezt a bánásmódot egyetlen normális értelmiségi sem tudja elviselni hosszú távon – pályaelhagyó pedagógusokkal beszélgettünk

The post A kilátásba helyezett felmondások nélkül is jelentős a pedagógushiány appeared first on Forbes.hu.