:

Egyre több családban elfogy a pénz a hónap végére

Egyre több családban elfogy a pénz a hónap végére

A mindennapi megélhetés miatt kényszerből igénybe vett folyószámla és hitelkártya tartozások csúcsokat döntenek – derül ki Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértőjének elemzéséből.

Miközben az extra magas kamatok miatt a lakosság távol tartja magát a klasszikus hitelfelvételtől, addig mindennapi kiadások finanszírozásában szerepet kapó likviditási hitelek felhasználása azt mutatja, hogy egyre kevésbé tudnak kijönni a magyar családok a hónap végére a jövedelmükből, így azt kényszerből hitelből egészítik ki.

Lakáshitelek: ezt nem reklámozzák a bankok

Május végére 300 milliárd forint fölé emelkedett a lakosság folyószámlahitel jellegű tartozása. Utoljára tíz éve, 2013-ban volt példa arra, hogy a folyószámlahitelek állománya hét egymást követő hónapban is emelkedést mutasson, a keretek kihasználása tavaly november óta folyamatos növekedést mutat éves bázison, derül ki Gergely Péter pénzügyi szakértő elemzéséből.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője ennél is aggasztóbbnak tartja, hogy 2015 februárja óta még nem volt olyan magas a lakosság hitelkártya tartozása, mint idén májusban: a kártyabirtokosok 146 milliárd forinttal tartoztak a hónap végén a bankjuknak.

Amíg a folyószámlahitelek esetében a tartozás csak a következő havi fizetés beérkezéséig kamatozik (a bank akkor automatikusan levonja a tartozás összegét), addig a hitelkártya tartozások esetében a tartozás döntő része hónapról hónapra kamatos kamattal növekszik, az éves 26,44 százalékos átlagos hitelkártya kamat havi 2 százalékot meghaladó tehernövekedést takar.

A szakértő szerint a fentiek miatt a hitelkártya tulajdonosoknak különösen fontos, hogy amikor lehetőségük van rá, azonnal fizessék vissza a teljes fennálló tartozást. A hitelkeret minden visszafizetés után megnyílik, s kondíciók szerint akár 45 napig ingyen lehet használni a bank pénzét – ami kedvezőbb, mint a mínuszba ment egyenleg után rögtön kamatozó folyószámlahitel. Ugyanakkor a hitelkártya használat tudatosabb viselkedést igényel, mert különben igen sokba kerül.

Több ebből Fotón a semmibe futó M6-os A kilátásba helyezett felmondások nélkül is jelentős a pedagógushiány

The post Egyre több családban elfogy a pénz a hónap végére appeared first on Forbes.hu.