:

Elúszhat az Erasmus lehetősége a modellváltó egyetemek hallgatói számára

Elúszhat az Erasmus lehetősége a modellváltó egyetemek hallgatói számára

Az alapítványokhoz kiszervezett magyar egyetemek diákjai nagy valószínűséggel nem jelentkezhetnek a 2024-es EU-s ösztöndíjra.

Szinte esélytelen, hogy a magyar állam által magánkézbe adott huszonegy egyetem diákjai részesülhessenek az Erasmus-ösztöndíjból szeptembertől, tudta meg a Válasz Online.

Az EU tagállamai tavaly decemberben tiltották meg az összes uniós programnál az új pénzügyi kötelezettségvállalásokat a vagyonkezelő alapítványokkal és az ilyen hátterű intézményekkel, így a modellváltó magyar egyetemekkel. A miniszterek úgy látták, hogy az alapítványok nem elég átláthatóan működnek, összeférhetetlen módon ülnek bennük politikai döntéshozók, és a magyar kormány nem kezelte a bizottsági kifogásokat.

A kormány miatt esnek ki az Erasmus-programból ezek az egyetemek

A tiltás leginkább két programnál, a Horizont Európa kutatási együttműködésnél és a ösztöndíjjal támogatott Erasmus+ oktatási cseréknél okoz gondot az alapítványi háttérre váltott egyetemeknek.

Eddig az volt a szokás, hogy július közepén megkössék a szerződéseket a következő egyetemi évről, mondta az Európai Bizottság szóvivője, Ujvári Balázs szerdán. Bizottsági részről július közepe a céljuk, de jogilag szeptember 1-ig kell megkötni a kötelezettségvállalásokat.

Ehhez viszont az Országgyűlésnek el kellene fogadnia a végleges törvényt, utána az Európai Bizottságnak egy hónapja van rá, hogy értékelje a jogszabályt és ajánlást adjon a tagállamoknak, nekik pedig az Európai Unió Tanácsában kell szavazniuk a tiltás feloldásáról. Ahhoz, hogy az ősszel kezdődő tanévben a diákok jelentkezhessenek az ösztöndíjakra, szeptember elsejéig végig kéne vinni ezt a folyamatot, de erre már nem sok esély van.

Több ebből Drasztikusan romlott a magyar egyetemisták lelki egészsége Fontos lépést tehet Orbán, hogy megoldódjon az Erasmus-ügy

The post Elúszhat az Erasmus lehetősége a modellváltó egyetemek hallgatói számára appeared first on Forbes.hu.