:

Postapara: már a nagyobb városok sincsenek biztonságban, újabb bezárások jöhetnek

Újabb postákat zárhatnak be a városokban, miután június közepén módosították a postatörvényt. 

Most már csak 30 ezer lakosonként kell fenntartani egy postát, ezért több olyan településen is bezárhatnak fiókokat, amelyet eddig nem érintett a hivatalbezárás. A Népszava készített körképet a helyzetről.

Miután a Magyar Posta tavaly ősszel már bezárt 364 hivatalt, júniusban módosítottak a postákra vonatkozó jogszabályon.

Eszerint az eddigi 25 ezer helyett 30 ezer lakosonként kell legalább egy postát vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközt fenntartani.

Ez jelentős különbség: 30 ezer fős vagy annál népesebb település csak 34 akad az országban, míg ennél kisebből több, mint 3100.

Több ebből Benzinárak: ennél rosszabb már nem nagyon lesz Egyre több családban elfogy a pénz a hónap végére

Mi változott még?

A jogszabály kiegészült a „kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz”, vagyis a postaautomata fogalmával, ugyanakkor hatályát veszítette törvény postai hálózat szervezéséről szóló pontja.

Ez eddig azt mondta ki: az egyetemes postai szolgáltatónak biztosítania kell, hogy a felvételi pontok légvonalban ne legyenek öt kilométernél távolabb a lakosság 95, s tíz kilométernél messzebb az emberek 99,5 százalékától.

Ősz óta 45 posta nyitott újra, ahol az önkormányzat vállalta a fenntartást, vagy beszálltak a költségekbe.

De jelenleg mintegy 2300 településen nincs állandó posta.

A szolgáltatás veszteséges, ezért is vonult ki ezekről a helyekről a Magyar Posta, mely eddig valamivel több, mint száz vállalkozói szerződést kötött.

A változás főleg olyan városokban, illetve frekventált üdülőövezeti településeken jelent problémát, ahol a szolgáltatás idáig zavartalanul működött. A Népszava végigjárt néhány ilyen települést.

The post Postapara: már a nagyobb városok sincsenek biztonságban, újabb bezárások jöhetnek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés