:
Breaking News

Visszatérnek a cserélhető aksis mobilok

Visszatérnek a cserélhető aksis mobilok

Az Európai Tanács a közelmúltban elfogadta azt a tervezetet, amit az Európai Parlament még júniusban jóvá hagyott az elemekről és akkumulátorokról szóló új uniós rendeletről, ami a telepek teljes életciklusát szabályozni fogja a gyártástól kezdve az újrahasznosításon át egészen az újrafeldolgozásig, továbbá biztosítja, hogy az aksik biztonságosak, fenntarthatók és versenyképesek legyenek – írja a PC World. A jogalkotási folyamat értelmében már csak az van hátra, hogy a tagállamok beiktassák az új szabályozást a saját törvényeikbe.

A rendelet egyik legfontosabb része, hogy 2027-től minden gyártónak cserélhető akkumulátorokkal kell ellátnia a készülékeit, beleértve az okostelefonokat is.

A rendelet kimondja, hogy 2027-re a készülékekbe beépített hordozható elemeknek, illetve akkumulátoroknak a végfelhasználó által eltávolíthatónak és cserélhetőnek kell lenniük. A rendelet elegendő időt hagy a gazdasági szereplők számára ahhoz, hogy termékeik tervezését e követelményhez igazítsák. Ez fontos rendelkezés a fogyasztók számára. A könnyű szállítóeszközökben használt akkumulátorok esetében követelmény lesz, hogy független szakember által cserélhetők legyenek.

– közölte az Európai Tanács, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2027-től a Unióban csak olyan mobiltelefonokat lehet majd forgalomba hozni, amelyeknél az aksi ugyanolyan egyszerűen cserélhető lesz, mint ahogy azt a 2000-es évek elején minden telefon esetében megszokhattuk.

A szabályozás célja a körforgásos gazdaság támogatása, és ennek érdekében az akkumulátorok életciklusának végére vonatkozó követelményeket is megállapít, beleértve a begyűjtési célértékeket és kötelezettségeket, az anyaghasznosításra vonatkozó célértékeket és a kiterjesztett gyártói felelősséget.

A gyártókra vonatkozó begyűjtési célértékek a következők: 2027 végéig 63 százalék, 2030 végéig pedig 73 százalékos visszagyűjtést határoz meg a hulladékká vált hordozható elemek és akkumulátorok kapcsán. A könnyű szállítóeszközökben (pl. elektromos rollerek és kerékpárok) használt, hulladékká vált akkumulátorokra vonatkozóan 2028 végéig 51 százalékos begyűjtés, 2031 végéig pedig 61 százalék a cél.

Kapcsolódó TOP24 A valaha készült legikonikusabb mobiltelefonok Összeszedtük a legikonikusabb mobilokat, amik közül csak három okostelefon!

The post Visszatérnek a cserélhető aksis mobilok first appeared on 24.hu.