:

A Sony még mindig tudja, hogyan kell remek tévét készíteni

A Sony még mindig tudja, hogyan kell remek tévét készíteni

Ha dizájnról van szó, manapság elég nehéz újat mutatni, és a Sony nem is próbálta ismét feltalálni a televíziót: a kialakítás követi a tavalyi A80K által lefektetett vonalat, és a japánok az LG-vel sem akartak versenybe szállni a vastagságot illetően, így most sem leheletvékony kijelzőt kapunk. Ez persze nem azért van, mert a gyártó nem akar (vagy nem tud) ilyet, az 5,3 centiméteres maximális vastagság főleg az átlagnál komolyabb, a kijelzőt három ponton rezegtető hangrendszernek, és az ehhez szükséges elektronikának köszönhető. A tévé tehát nem simul olyan szépen a falra, mint például az idei LG G3, cserébe viszont alapból jobb hangzást kapunk.

Sony

A képernyőt oldalt és felül vékony, fekete káva öleli körül, az alsó sáv viszont szokás szerint valamivel vastagabb – az összképen ez semmit nem ront, az A80L modell visszafogott és elegáns kivitelezésű. És hiába látjuk majd keveset, ez még a hátlapra is igaz: a kijelző műanyag hátsó burkolatára került fel a kiterjedésében valamivel kisebb, a hangrendszert és a képfeldolgozó technológiát tartalmazó, négyzetrácsos mintájú doboz, aminek a jobb szélén, egy levehető panel mögé bújtatva kaptak helyet az oldalirányba néző csatlakozók és bemenetek.

A VESA-szabványnak köszönhetően a tévé fali konzolra is felhelyezhető, és nem maradt ki a talp sem a csomagból, ami a megszokottnál egy érdekesebb darab. Egyrészt nem igényel csavarozást, csak szépen be kell illeszteni a foglalatába, másrészt három pozícióban is használható.

Az első a legkézenfekvőbb megoldás, a fém talpak ilyenkor kifelé állnak, és a tévének minimum 116 centiméter széles helyre van szüksége a biztonságos elhelyezéshez. Ha ennyi nem áll a rendelkezésünkre, akkor jöhet a második megoldás, mikor a talpak befelé állnak: a készülék ekkor már egy 86 cm széles bútorra is felhelyezhető. Végezetül érdemes tudni, hogy a képernyő doboza tartalmaz két olyan kiegészítőt a talpakhoz, amikkel megemelhetővé válik a tévé és akár egy soundbar is elhelyezhető elé vagy alá, méghozzá úgy, hogy ne lógjon be a képbe – az előbbi két esetnél értelemszerűen fennáll ez a zavaró tényező. A vásárlás előtt érdemes továbbá figyelni arra, hogy legalább 33 centiméter mély felületre van szükség ahhoz, hogy a tévé stabilan álljon.

Sony A talpak lényegében három felhasználási módot biztosítanak.

Van, ami hiányzik

Ami a csatlakozó-felhozatalt illeti, ott megkapunk szinte mindent, amire szükségünk lehet: két USB-A, optikai hangkimenet, hibrid S-Center hangszóróbemenet, LAN és persze a műholdas és egyéb kábelek bemenetei, amiket 4 HDMI egészít ki. És itt kidomborodik, hogy miért került be az előző mondatba a szinte: a négyből csak kettő HDMI 2.1 (48 Gbps), és szokás szerint ebből az egyik eARC/ARC támogatást is kapott. Ez az átlagos felhasználók jelentős részének 2023-ban elég lesz, viszont az úgynevezett power userek azért ennél többet várnak egy 700 ezer forintos tévétől.

Ha valakinek van egy eARC kompatibilis hangrendszere, azt a funkciót támogató HDMI 2.1 portra fogja köti, és ha emellé egy PS5-öt és egy Xbox Series X-et is használ, vagy valamelyik konzol mellé egy PC-t, akkor már dönteni kell, hogy melyik gépnél mond le a 2.1-es szabvány előnyeiről (4K/120 Hz, VRR, ALLM). Manapság a két HDMI 2.1 sokszor egész egyszerűen nem elég, és ha már a „szűkös” keresztmetszetről beszélünk, akkor az is negatívum, hogy a Sony eszköze még mindig nem támogatja a WiFi 6-ot, és a Bluetooth is csak 4.2-es. Szerencsére a kétcsatornás wifi azért már itt is megvan, így a tévé képes csatlakozni a 2.4 és 5 GHz-es otthoni hálózatokhoz is.

Sony A mindössze kettő darab HDMI 2.1 sokaknak manapság már kevés lesz.

Az XR-55A80L kódnévben az 55 a méretet jelzi, tehát a tesztpéldány egy 55 hüvelykes modell volt, de a készülék elérhető 65, 77 és 83 hüvelykes méretben is. A Sony tévéjébe került OLED panel ugyan nem a piacon elérhető legfejlettebb technológia, de ezt a teljesítmény alapján nehéz lenne megmondani, ugyanis, ha megfelelő tartalommal „etetjük”, akkor ez a készülék megmutatja, hogy miért kerül háromszor annyiba, mint egy teljesen átlagos LCD televízió. A felbontás természetesen 4K (3840 x 2160 pixel), és a készülék támogatja a HDR10, HLG és Dolby Vision HDR formátumokat.

De mi is az a HDR?

A HDR (high dynamic range) technológia lényege, hogy képes a 10 bites vagy 12 bites színtárolásra, ami 10 bit esetén több mint egymilliárd, míg 12 bitnél 68 milliárdnál is több szín megjelenítését teszi lehetővé. A kijelzőn ez a nem HDR tartalmaknál sokkal valóságosabb és színhűbb képvilágot, illetve sokkal részletgazdagabb megjelenítést eredményez – és ez kiemelten igaz a kép átlagnál sötétebb vagy világosabb részeire.

Képben hibátlan

Nyilván sima tévézésre is alkalmas ez a készülék, de az organikus diódákból felépülő, tökéletes feketéket és végtelen kontrasztot produkáló OLED panel akkor mutatja meg a képességeit, ha kiváló minőségű, HDR-rel megtámogatott filmeket és sorozatokat játszunk le rajta, Blu-Ray-ről, letöltött fájlokból vagy azon streamingszolgáltatásokból, amelyeknél elérhetők magas dinamikatartományú tartalmak. A Sony saját gyártású, a képmegjelenítésért felelős Cognitive Processor XR chipje csodát művel, és tényleg döbbenetes minőségben, mozgásmegjelenítési probléma nélkül élvezhetjük a kedvenceinket, legyen szó a Top Gun: Maverick felhők felett játszódó jeleneteiről vagy éppen a 2022-es The Batman főleg sötétben zajló cselekményéről.

A színek csodásak, a dinamika tökéletes, filmmaker módban minden úgy néz ki, ahogy az alkotók megálmodták, és a panel fényereje hiába nem ér a modernebb OLED vagy Quantum Dot OLED variánsok nyomába, szakértőnek kell lenni, hogy bele tudjunk kötni a látványba.

Mindezt tetézi a Sony sajátos hangrendszere, melynek lényege, hogy a képernyő rezegtetésével biztosít az átlag beépített hangrendszereknél sokkal részletesebb és kellemesebb hangélményt. A basszus ugyan lehetne erősebb, a robbanások a két mélynyomó ellenére sem „ütnek” akkorát, mint illenék, de az összhatásra mégsem lehet panasz, hiszen még némi térélményt is kapunk, a hangok szépen betöltik a teret, és sokkal jobb atmoszférát teremtenek, mint a piacon jelenleg elérhető többi megoldás. Nyilván egy komolyabb soundbarral vagy házimozi rendszerrel ez sehogy nem veszi fel a versenyt, de ez nem is volt cél, viszont, ha valaki ilyesmivel nem rendelkezik, az tényleg értékelhető hangot is kap a gyönyörű kép mellé a pénzéért.

Sony A hangot a panel rezegtetésével állítja elő a tévé, méghozzá három aktuátor segítségével.

Operációs rendszerként Google Tv várja a felhasználókat, amit Google-fiókkal pillanatok alatt be lehet állítani, vannak opciók a testreszabáshoz, és ami talán a legfontosabb, hogy az összes fontos alkalmazás (Netflix, HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video, YouTube stb.) elérhető ezen a rendszeren, ami az elmúlt években komoly fejlődésen esett át. Ennek hála fagyások, akadások már nem keserítik az ember életét, a kezelés és a menürendszer pedig villámgyorsan megtanulható.

Fontos továbbá, hogy a HDR-képességeknek és a HDMI 2.1-nek hála ez a kijelző tökéletes választás konzolos játékhoz is. Sony-termékről lévén szó a tévé főleg a PlayStation 5-tel lesz nagy barátságban szinte az első pillanattól, hiszen a konzolt érzékelve a tévé például automatikusan beállítja a HDR-t a lehető legszebb látvány érdekében. A gyártó emellett előállt egy Gamer menüvel is, ahol úgy szabható testre a látvány, hogy a legjobb videójátékos élményt kapjuk.

Mindent egybevéve a Bravia XR-55A80L egy remek okostelevízió, aminek az egyes specifikációiba ugyan bele lehet kötni, de a legfontosabb tényezőt, a látványt illetően nem lehet okunk panaszra. Persze fontos hangsúlyozni, hogy 700 ezret csak annak érdemes fizetnie ezért a modellért, aki ki is használja a benne rejlő képességeket, tehát megfelelő forrásból néz filmeket, és mellé esetleg még azt is komolyan veszi, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a képernyőre kötött konzolokból. Ha valaki csak egy alap Netflix-előfizetés mellé, illetve hagyományos tévézéshez keres kijelzőt, annak egy szerényebb, de ennek megfelelően sokkal olcsóbb modell is bőven elég lesz.

Kapcsolódó Nem bírom a kézikonzolokat, de ezt a gépet fogva elismerően bólogattam Alig három hónapja még áprilisi tréfának tűnt, most pedig itt van a kezünkben: az Asus megcsinálta a Steam Deck hordozható számítógép (vagy ha úgy tetszik, kézikonzol) konkurenciáját, amely sokoldalúbb eszköz lett a legnagyobb riválisánál.

The post A Sony még mindig tudja, hogyan kell remek tévét készíteni first appeared on 24.hu.