:

Karnyújtásnyira Budapesttől, de mintha Provence-ban járnánk – nyolc év munkája a Daalarna újabb nagy dobása

Karnyújtásnyira Budapesttől, de mintha Provence-ban járnánk – nyolc év munkája a Daalarna újabb nagy dobása

Benes Anitának, a Daalarna alapító-tulajdonosának nyolc évvel ezelőtt jutott eszébe, hogy férjével együtt létrehozna egy új „otthont” a márka számára. A héten megnyitott a Daalarna Garden, amely egy 130–150 fő befogadására alkalmas rendezvényhelyszín lett. Karnyújtásnyira van Budapesttől, érzetre viszont olyan, mintha Provence-ban járnánk.

A Daalarna márkát nem kell bemutatni azoknak sem, akik nem kerestek (még) menyasszonyi ruhát. Az elmúlt húsz év alatt Benes Anita márkája egyet jelent a legkülönlegesebb menyasszonyi ruhákkal. Ismert emberek – Borbély Alexandra, Axente Vanessa – is Daalarna ruhában mondták ki az igent. Benes Anita szerepelt a Forbes Life 2022-es téli címlapján is, ahol elmesélte a márka húszéves történetét. Most rendezvényhelyszínt nyitottak Szentendrén – körbe is jártuk, fotóztuk, vizsgáltuk a helyet.

+ 8 kép a galériában + 8 kép a galériában Daalarna Garden megnyitó. Fotók: Sebestyén László (11 kép)

Mintha nem is itthon járnánk

Ahogy Pomáz felől autóval kiérünk Szentendrére, nem lehet eltéveszteni a virágokkal lazán körbeültetett kaput. Lehetne egy nyugat-angliai birtok bejárata is, de ahogy begördülünk a kapun, inkább mégis a provence-i hangulat kerekedik felül, ebben minden bizonnyal szerepe van a még mindig virágzó levendulamezőnek is.

A Daalarna Garden névre keresztelt rendezvényhelyszínt nyolc évvel ezelőtt kezdték el tervezni, építeni — meséli Benes Anita, a Daalarna alapító-tulajdonosa. Vagyis a most látható kert sokéves munka eredménye, az első levendulákat, a platánfákat és a gyertyán sövényt már nyolc évvel ezelőtt elültették. Hogy mi volt eredetileg ezen a területen? Egy akácos, két mandulafa – amelyekre most is nagyon vigyáznak –, egyébként meg csak rét és zöld mező.

„A kert régóta a hobbim, ez lett az az elfoglaltság, ami feltölt, kikapcsol. A sokadik divatbemutató helyett Angliában én inkább a Chelsea Virágkiállítást nézem meg”

– mondja Anita, aki a kertek terén sokat inspirációt gyűjtött Dél-Franciaországban és Angliában is.

„Az első gondolatunk az volt, hogy szeretnénk egy olyan helyszínt, otthont a Daalarna márkának, amely természetközeli, mégis karnyújtásnyira van a belvárostól” – meséli. A társa a helyszín létrehozásában a férje volt, együtt álmodták meg az épületet és a kertet is. Anita férje ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, így neki a szakmájába is vágott a feladat.

Egy eretnek gondolatnak indult – húsz éve sorban állnak nála a menyasszonyok

A koncepció kulcsgondolata a fenntartható luxus: olyan luxuskörnyezetet akartak létrehozni, amely úgy nyújtja a luxus érzetét, hogy közben nem taszító, nem nyomasztó, nem öncélú. „Nekem a luxus akkor jó, ha a kényelmet és a kikapcsolódást szolgálja, és nem érzem azt, hogy értelmetlen” – mondja Anita.

Ezeket mind figyelembe véve keresték a beszállító partnereket és az alapanyagokat is. Mindezt már a teljes mértékig fával burkolt „pajtában” meséli, ami tulajdonképpen az épület nappalija. Közben egy rozsdafarkú kismadár repdes a fejünk felett, a gerendák közé igyekszik. „Már tavaly beköltözött”, mondja Anita teljes nyugalommal, és jól esik látni, hogy a fenntartható luxusba ez is belefér.

Hosszú távú kapcsolatok

„Az utóbbi években elkezdtem élvezni, hogy nagy kapcsolati hálóm alakult ki, és hosszú éveken át tudok követni családokat. Keressük az újabb kapcsolódási pontokat az ügyfelekkel, akiknek korábban terveztem. Az esküvői ruha megtervezése mély, bizalmi kapcsolatot alakít ki, szeretek ráhangolódni az emberekre, ez is része a munkámnak. Van, akinek később a testvére megy férjhez, és akkor keres meg újra, és előfordul, hogy valakinek először a keresztelőjére terveztem ruhát, most pedig a szalagavatójára.” És most már arra is lesz lehetőség, hogy a következő családi, vagy akár céges eseményüket ezen a helyszínen tartsák.

A térkialakításban szem előtt tartották, hogy akkor se legyen nyomasztó, ha csak ketten tartózkodnak a pajtában, ami egy nagy nappali kandallóval, bárpulttal, hatalmas kanapéval. De simán lehet itt tartani tíz- vagy húsz fős menedzsmentértekezleteket is.

Ésszerű megoldások

A másik épület a kőház, amely hangulatában olyan, mintha legalább száz éve itt állna. Ebben az épületszárnyban – az emeleten – hálószobák is vannak. A kőház és a pajta között pedig átriumot alakítottak ki, ehhez kapcsolódik a télikert, ami a rendezvények fő tere. A helyszín négyévszakos, vagyis hűthető és fűthető. A fenntarthatóság miatt fontos volt az is, hogy egy napelempark lássa el a ház energiaigényeit.

A pajta faanyaga szinte tejes mértékben újrahasznosított fa. Nagyatádon egy dohányszárító épület került elbontásra, annak vásárolták meg a faanyagát. „Ezért is van ilyen érdekes színe, mert a dohány, ahogy kipárolgott, izgalmas színt adott neki. És ez aztán meghatározta a további színeket.” A télikertet tartó öntöttvas oszlopok pedig egy miskolci vasöntödében készültek.

Az összes kőből készült elem, a kandalló, a koktélbár kőpultja, a szökőkút egy többgenerációs szentendrei kőfaragó mester műhelyéből származnak. Az összes kovácsoltvas pedig szintén egy szentendrei mester műhelyéből érkezett.

Márkák és események

Nem titkolt szándékuk, hogy a Daalarna következő divatbemutatóját – 2024-ben – már itt tartsák. „Szívesen visszatérnénk a 100–120 fős eseményekhez, sok tervünk, célunk van, kerekasztal beszélgetéseket, workshopokat tartanánk, együttműködnénk más cégekkel.”

„Ma már egy termék nem csak arról szól, hogy megvesszük az adott márkát, legyen az autó, telefon, kávé… ha ragaszkodunk valamihez, szívesen kapcsolódunk több ponton is a márkával, elvárjuk például, hogy események is tartozzanak hozzá. És annak örülök nagyon, hogy már nyolc évvel ezelőtt eszünkbe jutott, hogy szükség lesz ilyen kisebb kapacitású – 130-150 fős – rendezvényhelyszínre” – folytatja Anita.

Lehet itt tartani akár családi eseményt, esküvőt, születésnapot, lánykérést. De menedzsment meetingre, autó bemutatóra, kisebb létszámú konferenciára – minden technika rendelkezésre áll hozzá – is alkalmas a hely. Céges rendezvényekre már ősztől, esküvőre inkább csak jövőre kerül majd itt sor.

Az első – soron kívüli – esküvő pedig már meg is volt: Tomán Szabina mondta ki itt az igent.

Több ebből Four Seasons-vezér: Három fontos dolog hiányzik Budapestről – meg a Fehér Lótusz Az autód feltűnő, de te csak észrevétlenül suhanj – ilyen, amikor Rolls Royce sofőr vagy (egy napig)

The post Karnyújtásnyira Budapesttől, de mintha Provence-ban járnánk – nyolc év munkája a Daalarna újabb nagy dobása appeared first on Forbes.hu.