:

Egyszerre kapott új szívet és májat egy fiatal nő

Egyszerre kapott új szívet és májat egy fiatal nő

Történelmi fontosságú transzplantáción esett át a 31 éves Adriana Rodriguez, akin először végeztek el egyszerre szív- és májátültetést – írja az Interesting Engineering. A Washingtoni Egyetem sebészei azért döntöttek az eljárás mellett, mert nagy volt a kockázata annak, hogy Rodriguez szervezete nem bírná működtetni a beültetett szívet. A donor mája azonban a szakértők szerint immunvédelmet biztosít a szívnek.

A 31 éves nőnél 2022. december 7-én koszorúér-disszekciót diagnosztizáltak, ami a koszorúér repedését jelenti. Ez az állapot akkor következik be, amikor a szívben lévő artéria váratlanul elszakad, és vérrög képződik a szívnél. A kezelések ellenére nagyfokú maradandó károsodást Rodriguez szenvedett a szíve.

A nő néhány héttel a diagnózist megelőzően adott életet harmadik gyermekének — a szakemberek úgy vélték, hogy a terhesség során bekövetkező hormonális változások miatt alakulhatott ki a disszekció.

Daniel Fishbein, a műtős csapat szívelégtelenségekre szakosodott specialistája szerint a legtöbben gyógyszerekkel megúsznának egy ehhez hasonló diagnózist, a nőt azonban egyből transzplantlistára kellett tenni. Shin Lin, az intézet kardiológusa jelezte, hogy a szívátültetés mellett egy új máj sokat javíthatna a túlélési esélyeken, ugyanis egy korábbi tanulmányában rámutatott, ez immunvédelmet alakíthat ki. Ahhoz, hogy mindkettő rendelkezésre álljon, az orvosok szerint kisebb csoda kell.

Január 14-én azonban megtörtént a mirákulum, egy alkalmas donornak ugyanis a szíve és a mája is elérhetővé vált. A nőt végül 17 órán át operálták: először a donormájat, majd a szívet kapta meg. Fél évvel a műtét után az orvosoknak továbbra is rejtély, milyen mechanizmusok mentén ad immunvédelmet egy donormáj a donorszív működéséhez, Rodriguez mindenesetre jól van, és már a rehebilitációt végzi. A nő egyébként egészséges máját egy előrehaladott májbetegségben szenvedő beteg kapta meg.

The post Egyszerre kapott új szívet és májat egy fiatal nő first appeared on 24.hu.