:

Delfin napnyugtával

Delfin napnyugtával

Nyár, tenger, napnyugta. Kell ennél több? A nyugvó Napba nem tanácsos belenézni, habár párás időben, amikor a Nap fénye nagyon sokat gyengül napnyugta előtt, akár napfoltokat is megpillanthatunk. Természetesen nem árt az óvatosság!

Fényes Lóránd, Piran, Szlovénia

Nem hittem volna, hogy az Adrián ilyet látok, de életreszóló élmény volt július 13-án. A nagyszerű naplementét fotóztam Piranból, még a napon levő napfolttevékenység is látszik. És ekkor a lányom, Tamara izgatottan szólt, hogy delfinek közelednek a parthoz. És valóban, 20-25 fős csapat haladt el előttünk. Olyan izgatott lettem, hogy a drón USB kábelét beleejtettem a tengerbe (hálisten, hogy csak azt), ezért maradt a teleobjektíves fotózás. De remélem így is elhiszitek, varázslatos volt! (a Napra külön exponáltam és maszkolni kellett, mert nem volt elég a dinamikatartomány a Sigma SD Quattro számára)

A felvétel nemcsak azért érdekes, mert számunkra egzotikus vidékekre repít el minket, hanem azért is, mert a nyugvó napkorongon két napfoltcsoportot is azonosíthatunk. Napészlelésre természetesen a napnyugta távolról sem ideális időpont, hiszen a Nap jelenségeit – és persze más csillagászati jelenségeit – akkor észlelhetjük eredményesen, ha az égitest minél magasabban tartózkodik a látóhatár közelében, lehetőleg delelés táján jár. Az MCSE Észlelésfeltöltőjén láthatunk olyan képet is, amely igen nagy részletességgel mutatja a napkorongot július 13-án. Addig azonban dőljünk hátra, gyönyörködjünk ebben a nyári életképben a nyugvó Nappal és foltaival, a víz alól épp felbukkanó delfinben és a közeli kikötő felé tartó óriási tengerjáró hajókban.