:

Csillapodtak az árak az egyik legnépszerűbb lakásvásárlási célpontnál

Csillapodtak az árak az egyik legnépszerűbb lakásvásárlási célpontnál

A rezsivédett címke átlagosan 32 százalékkal hajtotta fel az egyébként is népszerű panellakások iránti keresletet 2022-ben. De most már 12 fővárosi lakótelepből 8 esetében csökkentek az átlagos négyzetméterárak.

2023 első félévében átlagosan 3 százalékos enyhülést mutatnak a budapesti lakótelepek panellakásainak négyzetméterárai, írja a Duna House közleményében. A vizsgálatukban szereplő 12-ből 8 lakótelepen tapasztalható 3-22 százalék közötti árcsökkenés.

A fővárosban az összes eladott panellakásból készült statisztika alapján

704 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárra és 38 millió forintot meghaladó átlagos vételárra kell készülnie annak, aki ilyen típusú ingatlant vásárolna.

A Bécsi út korrigált, a Havanna kelendő

Az előző évi drágulás után jelentősen, 14-15 százalékos mértékben korrigáltak az árak Vizafogón, valamint a Fehérvári úti lakások esetében. A 2021-es árakhoz képest 2022-ben a Bécsi úti paneleknél volt a legjelentősebb az árak növekedése, azonban a III. kerületi lakótelep esetében sem volt tartós a fellendülés, ugyanis az idei év itt hozta a legmarkánsabb, 22 százalékos mérséklődést.

Ráharaptak a vásárlók a XVIII. kerületi Havanna lakótelep ingatlanjaira. A 2022-ben tapasztalt megfizethető áraknak köszönhetően megugrott a lakótelep népszerűsége, 2023-ban itt szerződtek a legmagasabb számban az ingatlanközvetítő hálózat ügyfelei. A növekvő kereslet azonban az ingatlanárakra is hatással volt, ugyanis 2022-es, 571 ezer forintos négyzetméterárakhoz képest magasabb, 730 ezer forintos átlagos négyzetméteráron keltek itt el a lakások 2023 első félévében.

Van, ahol még 600 ezer forint alatti négyzetméterár is van

Az újpesti panellakásoknál további 9 százalékkal nőttek a négyzetméterárak, így 820 ezer forintot meghaladó egységárral a második lett a sorban ez a terület. 2023-ban ennél költségesebb csak Gazdagréten volt a panelvásárlás, ahol a 4 százalékos enyhülés ellenére is 865 ezer forintos árat fizettek a vásárlók négyzetméterenként. Káposztásmegyeren és Újpalotán 3-5 százalékos mértékű volt az emelkedés, ezeken a lakótelepeken szinte azonos, 725 ezer forint körüli négyzetméteráron szerződtek az ügyfelek.

Népszerűség tekintetében a tavalyi évhez képest átrendeződött a lista, Havanna és a Füredi úti lakótelep vette át a vezetést, utánuk Újpalota és Újpest lakásai voltak a legkeresettebbek idén.

Az idei évben értékesített panellakások adatai alapján ár szempontjából a legkedvezőbb választás jelenleg Óhegy, ahol akár 600 ezer forintos négyzetméterár alatt is megoldható az otthonteremtés.

Túlnépesedés, építési tilalom, vízhiány: mi várható az agglomeráció ingatlanpiacán?

Borítókép: Gazdagrét / Fotó: VinceB (Wikimedia)

The post Csillapodtak az árak az egyik legnépszerűbb lakásvásárlási célpontnál appeared first on Forbes.hu.