:

Az aszpartám fogyasztása biztonságos, maradt az eddig érvényben lévõ napi beviteli ajánlás is

Az összes élelmiszerbiztonsággal foglalkozó nemzetközi hatóság: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) élelmiszer-adalékanyagok biztonságosságának értékeléséért felelõs tudományos testülete és az Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Világszervezet (FAO), valamint a WHO közös szakértõi bizottsága (JECFA) ismét megerõsítette az aszpartám biztonságosságát. Nem változtattak a megengedhetõ napi beviteli értéken sem - hangsúlyozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - maradt a 0-40 mg testtömeg kilogrammonként. Ez egy olyan magas érték (kb. 9-14 db édesítõszerrel készült dobozos üdítõnek felel meg), amit normális körülmények között nem fogyaszt el egy ember egy nap. A hazai szakmai szervezet azt is leszögezi, hogy az aszpartám az egyik legrégebben és leggyakrabban vizsgált mesterséges édesítõszer, és eddig valamennyi alkalommal megerõsítették a biztonságosságát a megadott napi bevitel figyelembevételével.

Hirdetés

Cimkék

Keresés