:

Nem bírod a kánikulát? Itt egy ősrégi hagyomány, ami segít túlélni a tűzforró munkanapokat

Nem bírod a kánikulát? Itt egy ősrégi hagyomány, ami segít túlélni a tűzforró munkanapokat

Ideje mindenhol bevezetni a sziesztát?

Múlt héten a világ számos részén sorra dőltek meg a melegrekordok, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) jelentése szerint a múlt hónap volt a valaha feljegyzett legmelegebb június. Nem csoda, hogy a német orvosokat tömörítő szövetség, a BVOEGD új javaslattal állt elő, írja a Forbes.com.

Az orvosok azt tanácsolják a németeknek, hogy vegyék át a szieszta hagyományát Dél-Európától.

Azaz módosítsák a munkaidőt és kerüljék el, hogy a legmelegebb napszakban dolgozniuk kelljen. A BVOEGD szerint ezzel nemcsak a melegben végzett munka kockázatai csökkennek, de a hatékonyság is nő.

A magyarok számára ismeretlen pozíciót (egészségügyi miniszterséget) betöltő Karl Lauterbach egyébként nincs ellene az ötletnek. A miniszter azt tweetelte, nem rossz a javaslat, orvosilag is van értelme, de a vállalatokra bíznák a munkaidő kiigazítását.

Nagy dobásokkal menekülne előre a magyar Metro – íme, a tervek

Hasonló kezdeményezések előfordulnak máshol is.

Az Egyesült Államok postaszolgálata például idén nyáron egy órával meghosszabbította a munkanapot Texasban, miután egy postai dolgozó összeesett és meghalt munka közben (igaz, özvegye ennél is drasztikusabb munkaidő-módosítást követel).A floridai West Palm Beachen a postai kézbesítők ugyanezt a változtatást kérik, mivel a küldeményeket légkondicionáló berendezés nélküli járműveken kézbesítik.Az indiai munkaügyi minisztérium az áprilisi, durva hőhullám közben szintén a munkaidő átütemezését javasolta. Emellett kötelezte a munkáltatókat ivóvíz és jégcsomagok biztosítására.

A Fizikai Intézet 2022-es tanulmánya szerint éves szinten 650 milliárd óra munkaidő-kiesést okoz világszerte a hőség – 9 százalékkal többet, mint negyven éve.

Hőhullám = hatékonyság csökkenése

A szieszta hagyománya Olaszországból származik, amikor a rómaiak a nap közepén, általában 1 és 3 óra között megálltak enni és pihenni, írja a BBC. A gyakorlat egész Európában, de különösen Spanyolországban terjedt el, ahol a hagyományos munkanapot már régóta két részre osztják: a produktív délelőttöt kétórás ebédszünet szakítja meg, majd a későbbi, estébe nyúló munka következik. A szünet lehetővé tette a munkavállalók számára, különösen a vidéki területeken, hogy pihenjenek, vagy egyik munkahelyről a másikra utazzanak.

A sziesztával a spanyolok 40 százaléka még mindig él – főleg a déli Andalúziában –, de a nagyvárosokban az irodai munkakultúra visszaszorította. Egyes területeken megindult a déli szunyókálás megmentésére irányuló törekvés. 2017-ben például a Hotels.com a madridi Atocha pályaudvaron fényblokkolókkal és memóriahabos matracokkal felszerelt alvókapszulákat állított fel a sziesztázók számára.

A BBC cikke arra is emlékeztet, hogy a sziesztának megvan az árnyoldala is. Például hosszú és tarthatatlan munkanapokhoz vezetett a spanyolországiak számára. Noha a szieszta már kevésbé elterjedt, a hosszú munkaidő továbbra is tartja magát: nem ritka, hogy a munkanap reggel 9 vagy 10 órakor kezdődik és este 8 óráig tart, hosszú ebédszünettel, amit az emberek már nem használnak szundikálásra. A spanyol kormány a múltban már javasolta a kétórás ebédszünet megszüntetését, hogy a munkanapot lerövidítsék. Terítéken van a négynapos munkahét bevezetése is.

Mindenhol más a maximum

Spanyolország az év elején közölte, hogy betiltja a szabadtéri munkát hőség idején, miután tavaly nyáron egy utcai takarító hőgutában meghalt. Az Egyesült Államokban csak hat államban van olyan védelem a munkavállalók számára, ami bizonyos hőmérséklet felett kötelező árnyékot, pihenő- és vízszünetet ír elő.

Jelenleg Európán belül különböző ajánlások vannak érvényben a munkavégzésre alkalmas maximummal kapcsolatban. Szabadtéren végzett munka esetén Montenegróban 36, Szlovéniában 28, Belgiumban pedig 18 fokban állapították meg a felső határértéket, de például Franciaországban nincs erre vonatkozó ajánlás. Magyarországon az egykori Szociális és Családügyi Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium közös, 2002-ben hatályba lépett rendelete a mérvadó, ami viszont nagy teret enged a munkaadóknak, írja a Qubit.

Borítókép: egy nő és kislánya hűsíti magát az Erzsébet téri Akvárium Klub tetőmedencéjénél Budapesten 2023. július 10-én.

The post Nem bírod a kánikulát? Itt egy ősrégi hagyomány, ami segít túlélni a tűzforró munkanapokat appeared first on Forbes.hu.