:

Reagált a Libri: nem vonnak ki könyveket, de egyvalamire nem válaszoltak

Reagált a Libri: nem vonnak ki könyveket, de egyvalamire nem válaszoltak

Az MCC-féle Libri utólag közölte csak a Telexszel, hogy nem terveznek változtatni a könyvesboltok kínálatain. Arra viszont nem reagáltak, hogy tényleg listázták-e az LMBTQ-érintettségű könyveket.

„A Libri nem tervez változtatni a kínálatán, nem áll szándékában könyveket kivonni sem az üzletekből, sem pedig az online kínálatból” – reagált a Telexnek a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) többségi tulajdonába jutott Libri. Mindezt azután, hogy a lap tegnap reggel megírta, hogy eljutott hozzájuk egy lista, amiből arra lehet utalni, hogy a Libri felmérte, hogy a melegellenes törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhat LMBTQ-érintettségű kiadványokat.

A cikk megjelenése előtt még nem válaszolt érdemben a Libri a Telexnek az eltávolítással kapcsolatos konkrét kérdésekre, utólag viszont már közölték a lappal, hogy nem terveznek változtatni a könyvesboltok kínálatain. A fent említett lista létezését viszont most sem cáfolta a könyves cég.

„Mondjam azt, hogy ne árulják a Libriben a könyveimet?” – Krusovszky Dénes-interjú diáktüntetésekről, kivándorlásról, focinézőszámról

A közleményben többek közt szerepel, hogy „a Libri missziója, és üzleti sikereinek záloga, hogy az írott kultúra széles körben legyen elérhető az olvasóközönségnek”, valamint hogy „a Libri Csoport felelős piaci vállalatként, hasonlóan a könyvpiac többi szereplőjéhez, a törvényeknek és jogszabályoknak megfelelve működik”.

A Libri azt is leírta, hogy a könyvterjesztőkkel együtt várják a további iránymutatást, hiszen több pontosítási igény is felmerült a jogszabályban. A törvény a gyermekek védelmét célozza, „így kizárólag az ifjúsági- és gyermekirodalom műveivel kapcsolatban merül fel kérdésként a jelen törvényi megfelelés”. Csakhogy emiatt módosították a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletet is, ami viszont már nem szabja meg, hogy csak az ifjúsági- és gyermekirodalom kiadványoknál merülne fel az elvárás, hogy „születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék” nem forgalmazható iskola vagy templom 200 méteres körzetében.

The post Reagált a Libri: nem vonnak ki könyveket, de egyvalamire nem válaszoltak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés