:

Kocsis Szijjártónak: „Technikai döntés? Elég goromba dolog!”

Kocsis Szijjártónak: „Technikai döntés? Elég goromba dolog!”

Folytatódik a magyar-török-svéd NATO-dráma – ami egyre inkább a mi drámánk. Fideszesek szólnak be fideszeseknek.

Miután a törökök bejelentették, hogy támogatják Svédország csatlakozását a NATO-hoz, Szijjártó Péter külügyminiszter kijelentte, hogy magyar oldalról már csak „technikai kérdés” a ratifikáció. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője viszont ezen eléggé felhúzta magát a Telex kamerája előtt.

„Azt nem tartom jónak, hogy a külügyminiszter úr technikai kérdésnek minősítette az Országgyűlés döntését – mondta Kocsis a most zajló Fidesz-dzsemborin, az idei Tusványoson. – A legfőbb népképviseleti szerv, döntéseit szuverén módon hozza meg,

és szerintem elég goromba dolog egy kormánytagtól technikai kérdésnek minősíteni egy parlamenti döntést.”

Kocsis hozzátette, a frakció döntő hányada egyetért a svéd csatlakozás kérdésével, de „a svéd félnél az általunk felkent delegáció nem érzi azt, hogy törekedne a jogviszony kialakítására és a rossz viszony rendezésére”.

Ocon a Forbes.hu-nak a Hungaroringen: „Még nem adtam fel a vb-címet”

Volt egyeztetés, vagy sem?

A magyar álláspont egyébként a napokban vált mindennél zűrzavarosabbá. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke múlt héten úgy mondott ellent a magyar központi kommunikációnak az InfoRádióban a török támogatás hivatalos bejelentése után: „Tagadhatatlan, hogy volt folyamatosan egy nagyon szoros egyeztetés a legutolsó pillanatig a török és a magyar diplomácia között.”

Csak hát előtte a kormánykommunikáció pont arról szólt, hogy nincs semmilyen együttműködés, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is úgy fogalmazott az április 6-i kormányinfón, hogy „nincs olyan megállapodás Magyarország és Törökország között, hogy a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának az időpontját összehangoljuk”.

Igaz, a Telexnek most már úgy fogalmazott: „az elején egyeztettünk a törökökkel, hogy nem vagyunk egymáshoz kötve”, nem kell engedélyt kérni egymástól az új tagok ratifikálásához, viszont szerinte az áprilisi nyilatkozata nem mond ellent annak, hogy „a NATO-csúcs előtt voltak egyeztetések”.

Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozik a közmédiának a 27. Jász világtalálkozó díszünnepségén Jászdózsán 2023. július 1-jén.

The post Kocsis Szijjártónak: „Technikai döntés? Elég goromba dolog!” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés