:

Bekapcsolták a világ legnagyobb szélturbináját, 36 ezer otthont lát el

Bekapcsolták a világ legnagyobb szélturbináját, 36 ezer otthont lát el

Kína elképesztő pénzeket fektet az utóbbi években a megújuló energiaforrásokba, amelynek jelképe a világ legnagyobb, frissen átadott, 16 megwattos szélerőműve. A 146 méter magas monstrum építését januárban fejezték be, és a friss hírek szerint már be is kapcsolták a hálózatba, így hamarosan 36 ezer háztartást láthat el energiával – írja az Interesting Engineering.

A CTGC kínai óriáscég a Goldwind Science and Technology vállalattal együttműködve építette meg a 16 MW-os turbinát, a Tajvani-szorosban, a Kína délkeleti részén fekvő Fujian partjaitól 32,8 kilométerre. Az elhelyezés nem véletlen, ugyanis a turbinát olyan területen akarták felépíteni, ahol 7-es erősségű széllökések uralkodnak. A szerkezet masszív, papíron a területen valaha rögzített széllökéseknek is ellenáll.

A turbina lapátjainak átmérője 252 méter, amelyek több mint 50 000 négyzetméter területet söpörnek be, ami akkora, mint hét focipálya együttvéve. 

A mérnökök szerint a szélerőművel 22 ezer tonna szén elégetését spórolják meg, melynek nyomán 54 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe egy év leforgása alatt. Az éves teljesítmény meghaladhatja a 66 millió kWh-t.

A CTG és a társvállalkozó Goldwind nem sokkal korábban egy másik óriás erőművet is bemutatott, amelynek teljesítménye 13,6 MW-os volt. A mostani turbina bekapcsolását követően sem lesz megállás a kínai fejlesztésekben, ugyanis már most belekezdtek egy még ennél is nagyobb, 18 MW-os szélturbina építésébe, ami a hírek szerint évente 40 ezer háztartás áramellátására lesz képes.

Kapcsolódó Kína megépítette a világ legnagyobb szélturbináját 36 ezer háztartást láthat el éves szinten.

The post Bekapcsolták a világ legnagyobb szélturbináját, 36 ezer otthont lát el first appeared on 24.hu.