:

Repedezik a rendszer Putyin körül, aki eközben bosszút forralhat

Repedezik a rendszer Putyin körül, aki eközben bosszút forralhat

Prigozsin még nem dőlhet hátra, Putyin bosszút forralhat a következő időszakban. Eközben az orosz elit egyre szkeptikusabb Putyinnal szemben a puccskísérlet óta.

Ugyan egy hónap alatt sokan megfeledkeztek a Wagner puccskísérletéről, Vlagyimir Putyin számára biztosan emlékezetes marad június 24-e. Az orosz elnök továbbra is bosszút forralhat a paramilitáris alakulatot vezető Jevgenyij Prigozsinnal szemben – írja a Politico.

A CIA igazgatója, korábbi moszkvai amerikai nagykövet, William Burns szerint ehhez Putyinnak még több időre van szüksége. „Putyin általában úgy áll hozzá, hogy a bosszú hidegen tálalva a legédesebb. Az orosz elnök a megtorlás apostola, én lennék a legjobban meglepve, ha Prigozsin megúszná az ügyet” – mondta Burns.

Lesz dolga a kóstolónak

Korábban Joe Biden is arra célzott, hogy Prigozsint esetleg megmérgezhetik. „Ha én lennék Prigozsin, jól megnézném, mit eszek meg” – mondta az amerikai elnök. Ezzel Burns is egyetértett.

A lázadás az orosz társadalomban és az elitben is kérdéseket vethet fel Putyin hatalmi szilárdságával kapcsolatban. Ha Ukrajna további területeket foglal vissza, egyre több orosz ember állhat Prigozsin mellé, aki régóta kritizálja a reguláris hadsereg jelenlegi vezetését. Az orosz hadsereg morálját is rombolhatja, hogy Szergej Szurovikin, a légierő vezetője a puccskísérlet óta nem került elő, és az a hír járja, hogy előre tudhatott a Wagner-lázadásról – írja a BBC.

Hotdogárusból zsoldosvezér gyémántbányákkal: honnan a Wagner-vezér Prigozsin vagyona?

Prigozsint Minszkbe száműzte az orosz elnök, de a Wagnerrel nem lesz egyszerű dolga. Az alakulat hadereje ugyanis a Kreml érdekeit segíti Szíriában és Afrika több országában is.

Prigozsin lázadása az orosz rezsim több gyenge pontjára is rámutatott, és azt is felfedte, hogy krízishelyzetben az elnök döntésképtelenné válhat. Ez volt az első alkalom, hogy puccskísérlet történt Putyin 23 éve fennálló rendszere alatt, ráadásul az elnöknek saját korábbi szakácsával kellett alkudoznia a hatalom megtartása érdekében.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfő videókonferencia keretében tanácskozik a kormány tagjaival Moszkvában 2023. július 19-én.

The post Repedezik a rendszer Putyin körül, aki eközben bosszút forralhat appeared first on Forbes.hu.