:

Elfüstölt milliárdok: tragikus felvásárlások a tech szektorból

Elfüstölt milliárdok: tragikus felvásárlások a tech szektorból

A Meta nemrég 350 millió dollárt bukott – az eset viszont korántsem példátlan. Sőt, dollármilliárdok is elúszhatnak a rosszul sikerült felvásárlásokon a technológiai szektorban, jöjjön néhány sokkoló példa.

A Meta pár évvel ezelőtt még nagy reményekkel, a híresztelések szerint 400 millió dollárért vásárolta fel az akkoriban még trendinek számító, Giphy nevű GIF-kreáló alkalmazást és adatbázist. Nemrég csupán 53 millióért adták tovább a Shutterstocknak – kényszerből, miután a brit versenyhatóság még tavaly ősszel utólagosan arról döntött, hogy a felvásárlás piactorzító hatású volt, így el kell passzolni a céget. Szóval ezt az üzletet nem fogják Zuckerbergék feltenni a dicsőségfalra.

A helyzet viszont az, hogy az eset korántsem példátlan. Sőt, a múltban számos, ennél sokkal katasztrofálisabb felvásárlás is történt a tech iparban. Íme öt közülük.

Google + Motorola = – 9,6 milliárd dollár

Az okostelefon piac legyalulására vágyó Google 2012-ben vásárolta fel a borzalmas gazdasági helyzetbe került Motorola mobilos részlegét szerény 12,5 milliárd dollárért. Csakhogy a dolog nem sült el jól, 2014-ben már meg is szabadultak a Motorolától, amit csupán 2,9 milliárd dollárért tudtak továbbpasszolni a Lenovónak.

Egy darabig még próbálták mentegetni a bukást azzal, hogy viszont szereztek egy csomó értékes szabadalmat. Ám mivel a Google azóta sem tudott komoly tényezővé válni a telefonos fronton, így már azt is látjuk, hogy ez az állítás sem felelt meg a valóságnak. Bárhogy nézzük, ez bizony rettenetesen nagy kudarc.

A Motorola és a Google házassága nem volt az a kimondott sikertörténet. Kép: Motorola

Tumblr + Yahoo! = -1,08 milliárd dollár

A 2006-ban alapított Tumblr mikroblog szolgáltatóról egy időben sokan azt gondolták, ez hozza majd el az internet új korszakát. Így voltak vele a Yahoo! fejesei is, a cég 2013-ban 1,1 milliárd dollárért vásárolta meg alapító tulajdonosaitól az akkortájt Magyarországon is népszerű platformot. Azonban semmit sem tudtak vele kezdeni, sőt az irányításuk alatt rohamosan csökkenni kezdett a felhasználószám.

A Yahoo! talpa alól az ilyen és ehhez hasonló briliáns húzásai miatt végül kicsúszott a talaj, és 2016-re az egykor az IT szektor egyik uralkodójának számító vállalatot szőröstül-bőröstül felfalta a Verizon.

A telekommunikációs óriásnak viszont semmi terve nem volt a számukra kis halnak számító Tumblr-rel, és hamarosan el is adták.

Ráadásul csak gombokért, hiszen 20 millió dollárt kaptak érte, tehát a blogszolgáltató értéke nem egészen négy év alatt 1,08 milliárd dollárral csökkent.

Twitter + Musk = -29 milliárd dollár

Elon Musk 2022 októberében végül hosszas huzavona után megvásárolta a Twitter nevű közösségi média platformot 44 milliárd dollárért. Az egykor Vasembernek nevezett, és üzleti csodagyereknek tartott mágnás utána egocentrikus tombolásba kezdett, ráadásul kirúgott rengeteg, fontos munkát végző alkalmazottat is.

Ezt követően a felhasználók és hirdetők sokasága hagyta ott a Twittert, amely időközben meglehetősen instabillá is vált.

2023 nyarának elején az elemzők szerint már csak 15 milliárd dollárt ér a cég. Azaz durván fél év alatt mintegy 29 milliárd dollárral csökkent.

Nagy bravúr ez, tanítani fogják még, az biztos. Ráadásul időközben elindult a Meta-féle Twitter-klón és rivális, ami induláskor eléggé vonzotta magához a felhasználókat. Még az is benne van a pakliban, hogy ennél még sokkal többet fog veszíteni Musk, nemcsak becsült vagyonán, hanem az imidzsén is óriási lyukat üthet ez a balul sikerült felvásárlás.

Musk 18 milliárd dollárral lett szegényebb – és neked milyen napod volt?

eBay + Skype = -0,7 milliárd dollár

Ez a 2005-ben kezdődött történet tökéletes példája a valóság totális félreismerésének. A gigantikus online akciós áruház ebben az évben vásárolta fel nagy reményekkel a Skype-ot, méghozzá egy komplett vagyonért, 2,6 milliárd dollárért. Az elképzelés az volt, hogy a kommunikációs platformot szervesen integrálják az eBay rendszerébe, ezzel pedig az volt a cél, hogy megkönnyítsék a kapcsolattartást az eladók és a potenciális vásárlók között.

A probléma csak az volt, hogy ezt az ügyfelek egyszerűen nem igényelték. Sok eladó és vevő pont az anonimitást értékelte a legjobban, illetve az ezzel járó biztonságot. A Skype szolgáltatást nagy elutasítást fogadta, az üzemeltetés pedig csak vitte a pénzt. Végül 2009-ben 1,9 milliárd dollárért meg is szabadult tőle az eBay.

Az eBayhez nem passzolt a Skype.

HP + Autonomy = -2,9 milliárd dollár

A gigantikus IT-óriás, a HP azzal a szándékkal vásárolta meg 11,7 milliárd dollárért az Autonomy nevű big data céget, hogy az segítsen számítógép- és nyomtatógyártóból szoftverközpontú vállalati szolgáltató céggé alakulni. Az üzlet azonban katasztrofálisan sült el.

Már az eladás évében 8,8 milliárd dollárra értékelték az Autonomyt annak köszönhetően, hogy fény derült rengeteg könyvelői trükközésre.

Ezt követően a HP-t saját részvényesei perelték be, a HP vezetése pedig az Autonomy korábbi vezetőit, amiért azok állításuk szerint becsapták őket.

Ma már tudjuk, hogy a fő terv sem jött össze, hiszen a HP kettészakadt, az Autonomyt pedig 2017-ben egy nagyobb, 8,8 milliárd dollár értékű csomag részeként értékesítették a brit Micro Focus szoftvercégnek. Az Autonomy egykori vezetőit egyébként a csalás miatt elítélte a bíróság, sőt a céget 2009 és 2011 között auditáló Deloitte-ot is elmarasztalták.

The post Elfüstölt milliárdok: tragikus felvásárlások a tech szektorból appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés